czwartek, 14 kwietnia 2016

Makaron cannelloni z mielonym tofu

Jedz Jak Lubisz
Co zrobić z tofu, pomidorów i szpinaku? Ja proponuję makaron cannelloni nadziewany tofu (które wciela się w rolę mięsa) z sosem pomidorowym i szpinakiem. Tylko to mielone tofu smakuje aż za bardzo jak mięso mielone.. ale zapewne dla większości osób będzie to zaleta, a nie wada ;)
Tofu à la mielone:
-2x180 g tofu (ja użyłam naturalnego i z chilli)- 7 zł,
-3 ząbki czosnku,
-przyprawy: 2-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki płatków drożdżowych, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki kozieradki,
-olej do smażenia (nie żałować, to ma być prawdziwe "mielone"! :),
-1 duża marchewka,
-2 średnie cebule.

Sposób przygotowania:
  1. Tofu rozdrobnij w dłoniach i wrzuć do miski. Dodaj wszystkie przyprawy (sos sojowy dodawaj stopniowo- jest dość słony) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. 
  2. Tak przygotowane tofu podsmaż na sporej ilości oleju- możesz o nim "zapomnieć", żeby porządnie się przysmażyło.
  3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wysyp podsmażone tofu. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni z funkcją opiekania od góry ok. 10 minut.
  4. W tym czasie obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w półplasterki. Warzywa podsmaż krótko na patelni.
  5. Upieczone tofu wymieszaj w misce z marchewką i cebulą. Odstaw do przestygnięcia.
Sos pomidorowy i szpinak:
-ok. 70 g suszonych pomidorów- 3 zł,
-ok. 700 ml przecieru z pomidorów,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-1 łyżeczka oleju kokosowego (bezzapachowego),

-1 cebula,
-3 ząbki czosnku,
-olej do smażenia,
-300 g szpinaku baby- 5 zł,
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
-sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Suszone pomidory drobno posiekaj.
  2. Do rondelka wlej przecier i dodaj suszone pomidory. Przypraw słodką papryką oraz dodaj olej kokosowy. Podgrzewaj aż do zagotowania, a następnie odstaw z ognia.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż krótko na patelni na oleju.
  4. Szpinak dokładnie umyj, a następnie dodaj go do cebuli i czosnku. Podsmażaj pod przykryciem aż do zredukowania ilości szpinaku. Woda powinna zostać na patelni, a nie odparować. Dopraw solą do smaku.
  5. Odlej 2 łyżki wody z patelni i rozmieszaj w niej mąkę, a następnie ponownie wlej na patelnie. Dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.
I ostatnie kroki:
-13 rurek makaronu cannelloni- 2 zł,
- naczynie żaroodporne.
  1. Każdą rurkę napełnij mielonym tofu i układaj w naczyniu żaroodpornym.
  2. Kiedy już wszystkie rurki będą gotowe, wyłóż na nie szpinak. Kawałki szpinaku rozłóż równomiernie na całej powierzchni, powciskaj go między makaron.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy tak, żeby zakrywał wszystkie rurki.
  4. Całość piecz w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Powyższe danie nie należy do supertanich, ale za to prezentuje się dość niecodziennie. Taką ilością najedzą się 3 osoby.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template