poniedziałek, 2 maja 2016

Makaron z pesto bazyliowym

Jedz Jak Lubisz
Pomidory, bazylia, orzechy i makaron- to musi dobrze smakować! :) 
Eksperymentów z makaronami ciąg dalszy. Tym razem nieco mniej pracochłonny i wymagający przepis na przepyszną pastę z pesto :) 
Potrzebujesz:
-ok. 50 g orzechów nerkowca lub migdałów (ja użyłam pół na pół),
-1 krzaczek bazylii (standardowej wielkości dostępnej w marketach),
-1 ząbek czosnku,
-1/2 szklanki oliwy z oliwek,
-sól, pieprz,
-50 g suszonych pomidorów (suche, nie w oleju),
-1 duży pomidor, 
-500 g makaronu kukurydzianego (lub innego, np. pszennego, ale w mniejszych ilościach- makaron kukurydziany nie pęcznieje).

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 4 godziny. Po tym czasie migdały obierz ze skórki (po odmoczeniu skórka odchodzi bezproblemowo). Orzechy powinny być na tyle miękkie, żeby można było je zmielić na jednolitą masę.
  2. Zetnij cały krzaczek bazylii (ja użyłam całej rośliny- zarówno liści i gałązek), opłucz i wrzuć do pojemnika blendera.
  3. Do bazylii dodaj ząbek czosnku, orzechy, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiel na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dodaj więcej oliwy.
  4. Suszone pomidory posiekaj na małe kawałeczki i zalej wrzątkiem. Zostaw na 10 minut, a następnie odcedź.
  5. Świeży pomidor obrany ze skórki pokrój w drobną kostkę.
  6. Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu. Odcedź go na sitku i przerzuć z powrotem do garnka.
  7. Do gorącego makaronu przelej pesto z bazylii, dodaj posiekane pomidory i dokładnie wymieszaj. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template