poniedziałek, 8 lutego 2016

Hummus

Jedz Jak Lubisz
Hummus to azjatycka pasta, której głównymi składnikami są ciecierzyca i sezam. Można go wyjadać bez dodatków, ale nadaje się również do kanapek jako pyszne, pożywne smarowidło. Idealny hummus powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Poziom trudności jego wykonania nie jest bardzo wysoki, jednak jego przygotowaniu należy poświęcić sporo czasu. Jego smak można urozmaicać ulubionymi przyprawami i ziołami, np. czerwoną papryką, papryką chili, natką pietruszki, kminem rzymskim lub tymiankiem.



Potrzebujesz:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy- 2 zł,
- 1 szklanka sezamu- 4 zł,
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego),
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól.

Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzycę wsyp do miski i zalej dużą ilością wody- zostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Po namoczeniu przepłucz ciecierzycę wodą i ugotuj do miękkości (ok 40- 50 min).
  3. W tym czasie sezam podsmaż na suchej patelni aż się zarumieni.
  4. Wsyp uprażony sezam do pojemnika blendera i zmiksuj.
  5. Dolej olej kokosowy i miksuj aż masa będzie aksamitna.
  6. Jeśli wielkość pojemnika Twojego blendera na to pozwoli- dodaj do masy sezamowej ugotowaną ciecierzycę, zimną wodę, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny i sól. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. 
  7. Jeśli tak jak ja nie masz dużego pojemnika do blendera- przełóż wszystkie składniki do osobnej miski/pojemnika i miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  8. Przełóż hummus do miseczek, możesz posypać go swoimi ulubionymi ziołami i przyprawami oraz polać oliwą z oliwek.

Z zaproponowanych przeze mnie proporcji hummusu wychodzi sporo- ja połowę zamroziłam. Cena takiej pasty to maksymalnie ok. 10 zł, a jedzenia na kilka śniadań :)


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template