wtorek, 16 lutego 2016

Kminkowe chlebki z patelni

Jedz Jak Lubisz
Nie ma to jak świeży, pachnący, domowy chleb :) a co powiesz na chleb nieco mniej standardowy- usmażony na patelni? Jeśli jeszcze takiego nie jadłaś/jadłeś to koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie lubisz kminku lub oliwek? Nie szkodzi! Wystarczy wykluczyć je z przepisu lub zastąpić ulubionymi ziołami.
Potrzebujesz:
-200 ml ciepłej wody,
-25 g drożdży,
-1 łyżeczka cukru,
-50 g tofu- 1 zł,
-500 g mąki pszennej- 1 zł,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-kilka czarnych oliwek,
-łyżeczka soli,
-pół łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłej wody dosyp cukier i drożdże- zamieszaj i odstaw na ok 15 min.
  2. Tofu rozdrobnij za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  3. Posiekaj drobno oliwki.
  4. Do miski wsyp mąkę, tofu, oliwę z oliwek, posiekane oliwki, rozczyn drożdżowy, sól i kminek.
  5. Wyrabiaj ok 15- 20 min (tu jak zawsze rada dla kobiet: jeśli macie pod ręką mężczyznę to sugeruję zlecić mu to zadanie).
  6. Odstaw ciasto na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Ponownie wyrób ciasto (żeby straciło objętość).
  8. Podziel ciasto na 4 równe części, uformuj z nich kulki, a następnie okrągłe placki (możesz użyć do tego wałka). Placki powinny mieć taką średnicę, żeby zmieściły Ci się na patelni (mi wyszły 4 sztuki).
  9. Pozostaw je do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  10. Rozgrzej patelnię (możesz skroplić ją delikatnie olejem) i smaż pojedynczo placki. Każdy z nich powinien smażyć się ok 3-4 minut na jednej stronie.
Takie chlebki idealnie zastępują kupny chleb, a ich koszt nie powinien przekroczyć ok 3 zł za 4 sztuki. Satysfakcja z własnego wypieku chleba- gwarantowana :)

2 komentarze :

  1. Czym można zastąpić tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, spróbowałabym jogurtu roślinnego albo zaryzykowałabym i nie dodawałabym nic w zastępstwie :)

      Usuń

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template