wtorek, 16 lutego 2016

Fasolka po bretońsku

Jedz Jak Lubisz
Danie bardzo tanie i proste w przygotowaniu, a pyszne i zdrowe. Co tu dużo mówić.. sycące, solidne, chłopskie jadło!                                                                                                                            
Potrzebujesz:
-1 marchewka- 0,50 zł,
-1 pietruszka- 0,50 zł,
-ćwiartka selera- 0,50 zł,
-1-2 cebule- 0,50 zł,
-olej do smażenia
-500 g ugotowanej białej fasoli- 4 zł,
-1 l przecieru z pomidorów,
-przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, 1/4 papryki czerwonej ostrej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj. 
  2. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim warzywa. Dodaj do nich sos sojowy, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj przez ok 10 min.
  3. Do garnka dolej przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy (kolendrę, gorczycę i kminek zmiel w młynku lub zgnieć w moździerzu). Gotuj ok 10 min.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę i gotuj przez kolejne 15 min.
Porządny obiad dla 3 osób za ok 7 zł. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, u mnie:
Kminkowe Chlebki z Patelni :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template