Mój pierwszy makowiec w życiu.. a od razu idealny :) Ciasto do wykonania dla osób nieco bardziej zaprawionych w bojach kuchennych. Makowiec wymaga cierpliwości i wytrwałości, ale efekty wynagradzają cały trud. Mój przepis zawiera dość mało cukru więc jeśli wolisz bardzo słodkie desery to zwiększ ilość daktyli w masie makowej lub cukru w cieście.
Masa makowa:
-250 g maku- 5 zł,
-3 szklanki mleka roślinnego lub wody (ja użyłam pół na pół),
-200 g daktyli- 2 zł,
-garść ulubionych orzechów,
-garść suszonej żurawiny lub rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Do garnka nalej wodę/mleko i wsyp mak.
- Zagotuj i odstaw na ok 4 godziny (im dłużej tym lepiej).
- Daktyle zalej wrzątkiem i gotuj je aż będą miękkie.
- Odsącz mak na drobnym sitku i wrzuć z powrotem do garnka. Daktyle również odsącz i dorzuć do maku. Zmiksuj blenderem.
- Dodaj resztę składników (orzechy posiekaj) i wymieszaj.
Ciasto:
-100 ml mleka roślinnego,
-14 g suszonych drożdży (lub 50 g świeżych)- 1 zł,
-3 łyżki cukru+ 1 łyżka cukru waniliowego,
-500 g mąki- 1 zł,
-200 g tofu naturalnego- 5 zł,
-100 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłego mleka dodaj 2 łyżki cukru i drożdże- wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Tofu zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, tofu, olej i resztę cukru. Zakasaj rękawy i wygniataj 15-20 min (jak zawsze rada dla kobiet: jeśli masz pod ręką mężczyznę, zleć mu to zadanie :).
- Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i krótko zagniataj.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, którego krótszy bok będzie odpowiadał długości keksówki.
- Za pomocą pędzelka posmaruj całą powierzchnie ciasta mlekiem.
- Rozłóż masę makową na cieście pozostawiając wolne brzegi.
- Zwiń ciasto w rulon i delikatnie zagnij oba końce pod spód rolady.
- Przełóż je delikatnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw ciasto na ok 30 min do wyrośnięcia.
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Posmaruj mlekiem wierzch ciasta, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 45 min.
Walory smakowe mojego makowca nie odbiegają od "standardowego" smaku tego ciasta. Co więcej, koszt wykonania jest zbliżony lub niższy od klasycznego makowca. Mój wyrósł piękny i dorodny (duma mnie rozpiera)- warto podjąć się tego wyzwania kulinarnego :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz