czwartek, 11 lutego 2016

Makowiec idealny

Jedz Jak Lubisz
Mój pierwszy makowiec w życiu.. a od razu idealny :) Ciasto do wykonania dla osób nieco bardziej zaprawionych w bojach kuchennych. Makowiec wymaga cierpliwości i wytrwałości, ale efekty wynagradzają cały trud. Mój przepis zawiera dość mało cukru więc jeśli wolisz bardzo słodkie desery to zwiększ ilość daktyli w masie makowej lub cukru w cieście.

Masa makowa:
-250 g maku- 5 zł,
-3 szklanki mleka roślinnego lub wody (ja użyłam pół na pół),
-200 g daktyli- 2 zł,
-garść ulubionych orzechów,
-garść suszonej żurawiny lub rodzynek.

Sposób przygotowania:
  1. Do garnka nalej wodę/mleko i wsyp mak.
  2. Zagotuj i odstaw na ok 4 godziny (im dłużej tym lepiej).
  3. Daktyle zalej wrzątkiem i gotuj je aż będą miękkie.
  4. Odsącz mak na drobnym sitku i wrzuć z powrotem do garnka. Daktyle również odsącz i dorzuć do maku. Zmiksuj blenderem.
  5. Dodaj resztę składników (orzechy posiekaj) i wymieszaj.

Ciasto:
-100 ml mleka roślinnego,
-14 g suszonych drożdży (lub 50 g świeżych)- 1 zł,
-3 łyżki cukru+ 1 łyżka cukru waniliowego,
-500 g mąki- 1 zł,
-200 g tofu naturalnego- 5 zł,
-100 ml oleju.

Sposób przygotowania:
  1. Do ciepłego mleka dodaj 2 łyżki cukru i drożdże- wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Tofu zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, tofu, olej i resztę cukru. Zakasaj rękawy i wygniataj 15-20 min (jak zawsze rada dla kobiet: jeśli masz pod ręką mężczyznę, zleć mu to zadanie :).
  4. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i krótko zagniataj.
  6. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, którego krótszy bok będzie odpowiadał długości keksówki.
  7. Za pomocą pędzelka posmaruj całą powierzchnie ciasta mlekiem.
  8. Rozłóż masę makową na cieście pozostawiając wolne brzegi.
  9. Zwiń ciasto w rulon i delikatnie zagnij oba końce pod spód rolady.
  10. Przełóż je delikatnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Odstaw ciasto na ok 30 min do wyrośnięcia.
  12. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  13. Posmaruj mlekiem wierzch ciasta, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 45 min.

Walory smakowe mojego makowca nie odbiegają od "standardowego" smaku tego ciasta. Co więcej, koszt wykonania jest zbliżony lub niższy od klasycznego makowca. Mój wyrósł piękny i dorodny (duma mnie rozpiera)- warto podjąć się tego wyzwania kulinarnego :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template