niedziela, 28 lutego 2016

Śliwki w czekoladzie

Jedz Jak Lubisz
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu czekoladki, najlepsze z możliwych do kawy lub herbaty. W moim przepisie użyłam czerwonego wina do namoczenia śliwek, ale myślę, że sok z czarnej porzeczki też byłby odpowiedni.  U mnie wszystkie śliwki zniknęły w ciągu 1 godziny :) 
Potrzebujesz:
-100 g suszonych śliwek- 3 zł,
-ok 1/2 szklanki czerwonego wina,
-ok 120 g gorzkiej czekolady- 2 zł.

Sposób przygotowania:
  1. Do garnka nalej wino i wrzuć śliwki. Gotuj ok 10 min.
  2. Odcedź śliwki i odstaw do przestudzenia.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Ułóż śliwki na płaskiej powierzchni (ja użyłam zwykłej formy silikonowej, ale może to być równie dobrze talerz). Każdą śliwkę oblewaj czekoladą za pomocą łyżki tak aby zakryć jak największą jej powierzchnię.
  5. Wstaw na ok 5 min do zamrażalnika.
  6. Po wyjęciu obróć śliwki nieoblaną powierzchnią do góry i nakładaj pozostałą czekoladą (tak aby cała śliwka była w czekoladzie).
  7. Ponownie wstaw śliwki do zamrażalnika na 5 minut.
  8. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template