Dziś w roli głównej niedoceniany przez wielu: ziemniak :) Podobno do polubienia tych warzyw trzeba dorosnąć.. ja chyba już dorosłam bo uwielbiam to danie! Zapiekanka z chrupiącym paprykowym wierzchem i warzywnym spodem- pyszności. Jest to prosty i nieskomplikowany, ale bardzo smaczny pomysł na obiad.
Potrzebujesz:
-ok. 800 g ugotowanych ziemniaków- 1 zł,
-8 łyżek mleka roślinnego,
-1-2 łyżki oleju kokosowego,
-2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
-sól, pieprz,
-2 marchewki- 0,50 zł,
-1 pietruszka- 0,50 zł,
-1/4 selera,
-1 laska selera naciowego,
-1 cebula- 0,50 zł,
-250 g pieczarek- 1,50 zł,
-1 szklanka przecieru z pomidorów,
-2 łyżeczki mąki z ciecierzycy (wystarczy podsmażyć na patelni ziarna ciecierzycy i zmielić je w młynku),
-przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cząbru, sól, pieprz,
-trochę oleju roślinnego do smażenia i posmarowania wierzchu zapiekanki
-ostra papryka do posypania wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłych ziemniaków dodaj mleko roślinne, olej kokosowy, płatki drożdżowe oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, cebulę i pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
- Przygotowane warzywa podsmażaj z odrobiną tłuszczu na patelni pod przykryciem.
- Po 10 minutach dodaj przyprawy i przecier z pomidorów. Podsmażaj dalej pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec dodaj mąkę z ciecierzycy i wymieszaj.
- Na dno żaroodpornej formy wyłóż podsmażone warzywa i wyrównaj wierzch, a następnie przykryj je warstwą z ziemniaków. Wyrównaj je łyżką lub dłonią.
- Ziemniaki delikatnie posmaruj olejem roślinnym (pędzelkiem lub spryskiwaczem do oleju) i posyp ostrą papryką.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, najlepiej na programie opiekania od góry.
Koszt powyższego dania wynosi ok 5 zł, a najedzą się nim na pewno 3- 4 osoby.
0 komentarze :
Prześlij komentarz