Takie pyszności wyszły mi na sobotni obiad. Wbrew pozorom nie ma nic trudnego w przygotowaniu takiej zapiekanki, jedyne na co trzeba uważać to sos beszamelowy- lubią robić się w nim grudki :) Składniki poszczególnych warstw nie są obowiązkowe- możesz zastąpić je innymi, ulubionymi warzywami.
Zapiekanka:
-10 płatów do lasagne,
pierwsza warstwa:
-200 g szpinaku baby,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-3 łyżki mleka sojowego,
-sól, pieprz,
druga warstwa:
-1 duża cukinia,
-garść suszonych pomidorów (suchych),
-sól, pieprz,
trzecia warstwa:
-1 pomidor,
-natka pietruszki,
-sos beszamelowy.
Sposób przygotowania:
Pierwsza warstwa.
- Cebulę i czosnek pokrój i podsmażaj na patelni aż do zeszklenia.
- Dodaj umyty szpinak i gotuj pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkryj patelnie, zamieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę- tak, żeby na patelni zostało nieco wody.
- Dopraw do smaku i dodaj mleko.
- Obgotuj płaty do lasagne ok 4 minut. Ja gotowałam po 3 płaty w garnku z wodą z dodatkiem oleju.
- Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż obgotowane płaty tak, żeby zakryły całe dno. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
- Na płaty wyłóż przygotowany wcześniej szpinak.
- Szpinak przykryj kolejnymi płatami lasagne. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
Druga warstwa.
- Cukinię i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę.
- Podsmażaj je na patelni aż cukinia delikatnie zmięknie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż cukinię z pomidorami na wcześniej przygotowane płaty lasagne w naczyniu żaroodpornym.
- Cukinię z pomidorami przykryj kolejnymi płatami lasagne. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
Trzecia warstwa.
- Pokrój obranego ze skórki pomidora w plasterki.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki.
- Przygotuj sos beszamelowy.
- Na wcześniej ułożonej warstwie płatów połóż plasterki pomidora i posyp je natką pietruszki.
- Całość polej sosem beszamelowym.
- Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Sos beszamelowy:
-2 łyżki oleju kokosowego,
-2 łyżki mąki pszennej,
-400 ml mleka sojowego,
-sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
Sposób przygotowania:
- W rondelku roztop olej kokosowy i ciągle mieszając dodaj do niego mąkę. Najlepsza jest zwykła trzepaczka, łyżka może się tu nie sprawdzić- powstaną grudki, których chcemy uniknąć.
- Cały czas mieszając gotuj masę 2-3 minuty, a następnie małym strumieniem dolej zimne mleko.
- Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem (oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi).
0 komentarze :
Prześlij komentarz