poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Zapiekanka z sosem beszamelowym

Jedz Jak Lubisz
Takie pyszności wyszły mi na sobotni obiad. Wbrew pozorom nie ma nic trudnego w przygotowaniu takiej zapiekanki, jedyne na co trzeba uważać to sos beszamelowy- lubią robić się w nim grudki :) Składniki poszczególnych warstw nie są obowiązkowe- możesz zastąpić je innymi, ulubionymi warzywami.

Zapiekanka:
-10 płatów do lasagne,

pierwsza warstwa:
-200 g szpinaku baby,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-3 łyżki mleka sojowego,
-sól, pieprz,

druga warstwa:
-1 duża cukinia,
-garść suszonych pomidorów (suchych),
-sól, pieprz,

trzecia warstwa:
-1 pomidor,
-natka pietruszki,
-sos beszamelowy.

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa.
  1. Cebulę i czosnek pokrój i podsmażaj na patelni aż do zeszklenia.
  2. Dodaj umyty szpinak i gotuj pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkryj patelnie, zamieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę- tak, żeby na patelni zostało nieco wody.
  3. Dopraw do smaku i dodaj mleko. 
  4. Obgotuj płaty do lasagne ok 4 minut. Ja gotowałam po 3 płaty w garnku z wodą z dodatkiem oleju.
  5. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż obgotowane płaty tak, żeby zakryły całe dno. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
  6. Na płaty wyłóż przygotowany wcześniej szpinak.
  7. Szpinak przykryj kolejnymi płatami lasagne. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
Druga warstwa.
  1. Cukinię i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę.
  2. Podsmażaj je na patelni aż cukinia delikatnie zmięknie.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wyłóż cukinię z pomidorami na wcześniej przygotowane płaty lasagne w naczyniu żaroodpornym.
  5. Cukinię z pomidorami przykryj kolejnymi płatami lasagne. Poukładaj na nich kilka kawałków oleju kokosowego.
Trzecia warstwa.
  1. Pokrój obranego ze skórki pomidora w plasterki.
  2. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  3. Przygotuj sos beszamelowy.
  4. Na wcześniej ułożonej warstwie płatów połóż plasterki pomidora i posyp je natką pietruszki.
  5. Całość polej sosem beszamelowym.
  6. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Sos beszamelowy:
-2 łyżki oleju kokosowego,
-2 łyżki mąki pszennej,
-400 ml mleka sojowego,
-sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych,

Sposób przygotowania:
  1. W rondelku roztop olej kokosowy i ciągle mieszając dodaj do niego mąkę. Najlepsza jest  zwykła trzepaczka, łyżka może się tu nie sprawdzić- powstaną grudki, których chcemy uniknąć.
  2. Cały czas mieszając gotuj masę 2-3 minuty, a następnie małym strumieniem dolej zimne mleko.
  3. Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem (oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi).

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template