Tak, rosół. Nie wywar warzywny, ale rosół o głębokim smaku i mocno warzywnym aromacie. W mojej wersji z białą fasolą zamiast makaronu- dzięki temu talerz zupy jest jeszcze bardziej sycący. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu- każdy powinien mu sprostać :)
Potrzebujesz:
-włoszczyzna (3 marchewki, 3 pietruszki, 1/4 selera, natka pietruszki, kawałek pora),
-2 średnie cebule,
-2 ząbki czosnku,
-przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 goździki, 3 ziarenka owoców jałowca, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki kurkumy, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz,
-1 łyżka oleju roślinnego,
-2 l zimnej wody,
-ugotowana drobna biała fasola (ok. 100 g suchej).
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obierz, dokładnie umyj i włóż do garnka.
- Wszystkie sypkie przyprawy oraz ząbki czosnku umieść w filtrze do parzenia herbaty, a następnie zamknij go aby nic się z niego nie wydostało. Ja swój zaszyłam nitką :) dzięki temu po ugotowaniu nie będzie problemu z wyłowieniem przypraw.
- Filtr włóż do garnka z warzywami.
- Do garnka z warzywami wlej zimną wodę, postaw garnek na ogniu.
- Obierz cebule, a następnie opal je nad palnikiem. Możesz też włożyć je do nagrzanego piekarnika i poczekać aż nabiorą czarnego koloru. Gotowe cebule wrzuć do garnka.
- Dodaj olej.
- Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na jak najmniejszy- woda ma delikatnie bulgotać. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
- Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Gdy zupa będzie gotowa- wyjmij z niej marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie drobno je pokrój.
- Pokrojone warzywa oraz 2-3 łyżki białej fasolki włóż do głębokiego talerza i zalej gorącym rosołem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1Rs7bN6
0 komentarze :
Prześlij komentarz