Sezon na świeże, polskie warzywa rozpoczął się już jakiś czas temu, wypadałoby w końcu coś z nich ugotować :) Oto moja wersja (mini)gołąbków- trochę nietypowych bo zawijanych w liście botwiny. Mam nadzieję, że szczaw nie jest niczyim koszmarem z dzieciństwa bo w tym wydaniu smakuje na prawdę pysznie.
I.-200 g pieczarek,
-1 cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/2 torebki ryżu,
-garść liści szpinaku,
-sól, pieprz.
II.
-1 pęczek botwinki (potrzebne będą tylko liście- te największe)
-1 pomidor
-1/2 szklanka wody,
-1-2 łyżki sosu sojowego.
III.
-ok. 50 g świeżego szczawiu,III.
-1 cebula,
-1 ząbek czosnku,
-1 łyżeczka oleju,
-1 łyżeczka oleju,
-1 szklanka wody,
-1 łyżeczka mąki pszennej,
-sól, pieprz.
-sól, pieprz.
- Posiekaj pieczarki, cebulę i czosnek- podsmaż je na patelni.
- Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu.
- Pokrój szpinak i dodaj go do warzyw na patelni. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
- Połącz ryż z warzywami, wymieszaj i dopraw do smaku. Odstaw do przestygnięcia.
II.
- Z botwiny wybierz największe liście- umyj je i włóż do garnka.
- Liście zalej wrzącą wodą i gotuj je przez 5 minut (chodzi o to, żeby twardsze części liści zmiękły- dzięki temu łatwiej będzie je zwijać). Liście odcedź na sitku i przelej zimną wodą, następnie wytrzyj je do sucha ręcznikiem papierowym.
- Połóż liść botwiny na płaskiej powierzchni, nałóż wcześniej przygotowany farsz i zwiń jak gołąbki.
- Gotowe gołąbki ułóż na spodzie garnka, zalej wodą i sosem sojowym. Na wierzch dorzuć drobno posiekanego pomidora.
- Gotuj ok 15-20 minut na małym ogniu.
III.
- W tym czasie posiekaj umyte liście szczawiu, cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju ok 3-4 minuty, a następnie dolej wodę. Gotuj aż szczaw i cebula będą miękkie (ok. 10 minut).
- Do szklanki wlej trochę wody, wsyp do niej mąkę i dokładnie rozmieszaj. Całość wlej do garnka ze szczawiem cały czas mieszając. Gotowy sos odstaw z ognia.
0 komentarze :
Prześlij komentarz