Nikt już nie składa mi życzeń z okazji Dnia Dziecka.. ale kto powiedział, że sama nie mogę sobie zrobić prezentu? Takie babeczki sprezentowałam sobie w dniu dzisiejszym :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, jedyne o czym trzeba pamiętać to schłodzenie mleka kokosowego (najlepiej dzień wcześniej).
-250 g mąki pszennej,
-50 g cukru,
-1 opakowanie cukru waniliowego,
-125 g margaryny roślinnej,
-szczypta soli.
- Wszystkie składniki zagnieć tak aby utworzyły jednolitą, nielepiącą się masę (w razie potrzeby dosyp trochę mąki). Schowaj do lodówki na 15 minut.
- Odrywaj po kawałku ciasta i wykładaj nim blaszane foremki do babeczek. Każdą babeczkę nakłuj kilka razy widelcem.
- Piecz 15-20 minut w temp. 180 stopni.
- Ostudzone babeczki wypełnij nadzieniem kajmakowym lub kokosowo- truskawkowym.
Nadzienie kajmakowe:
-200 g masła orzechowego,
-250 g suszonych daktyli.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlej wodę.
- Miękkie daktyle zmiksuj blenderem, a następnie dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.
-ok. 1/2 puszka schłodzonego mleka kokosowego,
-250 g truskawek,
-50 g cukru,
-1 łyżeczka agaru.
-1 łyżeczka agaru.
- Truskawki zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do nich cukier i agar- dokładnie wymieszaj.
- Gotuj zmiksowane truskawki przez 10 minut i odstaw do przestygnięcia.
- W osobnym naczyniu ubij gęstą część mleka kokosowego (mniej więcej połowę tego, co zastygnie).
- Gdy mus z truskawek ostygnie i zacznie się ścinać- przelej masę do ubitego mleka kokosowego. Wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach.
Uwaga, kryptoreklama: https://soundcloud.com/funky_fella :D
0 komentarze :
Prześlij komentarz