Nieco mniej słodka i zdecydowanie zdrowsza wersja popularnych kokosowych kuleczek- Rafaello. Kolejny przepis z cyklu "mam ochotę na coś słodkiego do kawy, byle szybko!" :) Z poniższych składników wychodzi ok. 15-20 kuleczek- w zależności od tego jakiej wielkości je ulepisz.
Potrzebujesz:
-1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego),
-1/2 szklanki kaszy jaglanej,
-2 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery, można użyć też innej substancji słodzącej, np syropu z agawy),
-2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany nie ma zapachu ani smaku kokosa),
-ok. 60 g mąki kokosowej,
-15-20 migdałów.
Sposób przygotowania:
- Migdały zalej wrzątkiem na 10 minut, a następnie przepłucz je zimną wodą. Obierz je ze skórki.
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem- dzięki temu straci gorzki posmak.
- Wsyp kaszę do mleka i gotuj ok. 20 minut. Warto co kilka minut sprawdzać stan kaszy, żeby się nie przypaliła ani nie wykipiała i w razie potrzeby dolać trochę mleka.
- Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Uformuj w dłoniach kuleczki z migdałem w środku. Obtocz je w podprażonych na patelni wiórkach kokosowych (jeśli wiórki nie będą chciały przywierać do kuleczek, możesz zamoczyć kuleczki w mleku, a następnie w wiórkach).
- Schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
0 komentarze :
Prześlij komentarz