poniedziałek, 13 czerwca 2016

Wegańskie śniadania

Jedz Jak Lubisz
Co jem na śniadania? To zależy od tego o której godzinie uda mi się wstać z łóżka i ile mam czasu do wyjścia.. ;) Tak czy inaczej- śniadanie musi być, bez niego ani rusz!

1. Owsianka
Na pierwszym miejscu królowa moich śniadań- owsianka w milionie różnych konfiguracji. Podstawę stanowią oczywiście płatki owsiane, które mieszam często z innymi płatkami: orkiszowymi, jaglanymi. Dwie garści płatków zalewam wodą i dowolnym mlekiem roślinnym (tak mniej więcej pół na pół). Dodatki to zazwyczaj:
-siemię lniane, 
-suszona żurawina/śliwki/figi/daktyle/jagody goji, 
-orzechy: brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, włoskie,
-pestki dyni. 
Do miseczki z płatkami wrzucam wszystko razem w odpowiedniej ilości, odczekuję kilka minut i śniadanie gotowe :) Czasami dodaję też świeże owoce (truskawki, banany, kiwi) dla urozmaicenia, ale staram się tego unikać ze względu na różny czas trawienia poszczególnych składników takiego śniadania.

2. Pasta (bez)jajeczna
Idealna do kanapek! Podstawę takiej pasty stanowi ciecierzyca* oraz tofu (ale robiłam ją też bez dodatku tofu). Jajeczny smak uzyskuję dzięki dodatkowi czarnej soli kala namak- serio, smak i zapach do złudzenia przypomina jajo ugotowane na twardo :) Wszystkie składniki miksujemy blenderem z dodatkiem oleju roślinnego na gładką masę, doprawiamy pieprzem i gotowe! Aż się prosi, żeby do takiego zestawu dodać szczypiorek i pomidorka :)

*Ciecierzycę należy dobrze namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Rano gotować w nowej wodzie ok. 1-1,5 godziny. UWAGA! Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania- dzięki temu jej skórka jest miękka.

3. Tofu jak FETA
Jako dodatek do sałatek, kanapek lub do jedzenia prosto z pojemnika. A wystarczy do słoiczka nalać oliwę z oliwek, dodać płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i dokładnie wymieszać. Mając taką zalewę pozostaje już tylko pokroić tofu w kostkę i wrzucić ją do zalewy. Później co jakiś czas warto zamieszać w słoiku (można pobawić się w barmana i powywijać słoikiem jak shaker'em :) żeby smak przeszedł równomiernie. Tofu potrzebuje odleżeć tak trochę czasu więc warto przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

4. Koktajl 
Najlepsza opcja gdy zaśpisz i wiesz, że nie zdążysz zjeść śniadania w domu- koktajl można wziąć z domu na wynos :) Zestaw bardzo prosty i szybki, ale zarazem bardzo pożywny. Wystarczy zalać płatki owsiane mlekiem roślinnym i odstawić na kilka minut. Dodać do nich banany, kilka truskawek, zmiksować blenderem i biec na uczelnie/ do pracy z koktajlem w ręku :)

5. Kawa
Czarna- też może być, ale zdecydowanie bardziej pasuje mi kawa w urozmaiconej wersji, z dodatkiem:
-mleka ryżowego (może być inne roślinne, ale to jest chyba najdelikatniejsze),
-mixu zmielonych przypraw: cynamon, kardamon, goździki (robię taką mieszankę sama w proporcjach, które mi odpowiadają- najwięcej cynamonu, najmniej goździków),
-oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany- o intensywnym smaku i zapachu kokosa).
Do zaparzonej kawy (u mnie: z ekspresu ciśnieniowego) dodaję mleko, odrobinę oleju kokosowego i przypraw. Efekt: pyszność! :)

2 komentarze :

  1. Pomysł z marynowanym tofu muszę wykorzystać. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template