poniedziałek, 7 listopada 2016

Kruche babeczki z kremem jaglanym i gruszką

Jedz Jak Lubisz
Przepis na szybki deser? Bardzo proszę! :) W poście o SZARLOTCE pisałam, że zamroziłam nadmiar kruchego ciasta- oto i ono, ale w innej odsłonie. Tym razem przygotowałam babeczki z orzechowym kremem jaglanym (na szybko) oraz gruszką karmelizowaną z cukrem Dark Muscovado. 
Potrzebujesz (na ok. 12-15 babeczek):
spód (ok. 1/3 kruchego ciasta z TEGO przepisu):
-70 g mąki pszennej,
-100 g mąki pszennej razowej,
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/4 szklanki drobnego cukru+ cukier waniliowy,
-ok. 1/4 szklanki oleju (lub mniej),
-ok. 1/4 szklanki wody (lub mniej- warto dolewać ją stopniowo).

nadzienie:
-1 szklanka suszonych daktyli+ wrzątek do namoczenia,
-1/3 szklanki kaszy jaglanej+ 1-1,5 szklanki mleka sojowego do gotowania,
-2 łyżki masła orzechowego,
-1-2 gruszki,
-1 łyżka cukru Dark Muscovado.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmieszaj i wyrób na gładką masę. Schowaj do lodówki.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia.
  3. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku wrzątkiem, przesyp ją do rondelka i dodaj 1 szklankę mleka sojowego. Gotuj ok. 15-20 minut, sprawdzaj co kilka minut czy nie brakuje mleka- jeśli tak, dodaj go więcej.
  4. Z lodówki wyjmij ciasto i wyklej nim foremki na babeczki. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gdy kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka, dodaj do niej odcedzone daktyle oraz masło orzechowe. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  6. Gotowym kremem wypełnij upieczone babeczki.
  7. Gruszki obierz ze skórki i pokrój na paseczki. Do rondelka wsyp cukier, poczekaj aż się rozpuści i gotuj go jeszcze ok. 1 minutę. Do roztopionego cukru dodaj gruszki i dokładnie wymieszaj, tak żeby każdy kawałek był w nim obtoczony.
  8. Kawałki gruszek układaj na wierzchu babeczek i skropl je delikatnie pozostałym rondelku cukrem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template