sobota, 17 grudnia 2016

Korzenne latte macchiato

Jedz Jak Lubisz
Taki piękny, mroźny i słoneczny poranek- idealny na dużą kawę o delikatnym korzenno-waniliowym smaku. Przepis dedykowany jest dla posiadaczy ekspresów do kawy, ale jeśli nie posiadasz takiego- możesz zrobić ją w innej wersji :)
Potrzebujesz:
❆ 3-4 kruche ciasteczka korzenne,
❆ 150 ml mleka sojowego waniliowego,
❆ duża szczypta cynamonu,
❆ espresso.

Przygotowanie:
  1. Ciasteczka zmiel w młynku do kawy na miałką posypkę.
  2. Mleko przelej do wysokiego pojemnika, dodaj cynamon i spień za pomocą dyszy do spieniania mleka. Mleko powinno być gorące, powinna powstać gęsta, sztywna piana.
  3. Spienione mleko przelej do filiżanki zostawiając 1/4 wolnego miejsca.
  4. Do mleka dolej espresso- najwygodniej jest robić to małym dzbanuszkiem z dzióbkiem, dzięki temu strumień będzie równy i nieprzerwany. Po wlaniu espresso powinny utworzyć się 3 warstwy: gorące mleko, espresso, mleczna piana.
  5. Wierzch przykryj pozostałą pianą z mleka, a następnie posyp kawę zmielonymi ciasteczkami oraz cynamonem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template