wtorek, 20 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki

Jedz Jak Lubisz
Szukałam przepisu na ciasteczka, których nie musiałabym piec na ostatnią chwilę- tuż przed świętami. I znalazłam! Okazało się, że istnieją przepisy, których wykonanie jest proste i szybkie, ale ciasteczka muszą odleżeć swoje. Dzięki temu moje pierniczki upiekłam w poniedziałek w nocy, a gotowe do jedzenia będą dopiero w sobotę :) kilka godzin przed wigilią poleję je już tylko polewą czekoladową.
 Potrzebujesz (ilość taka jak na zdjęciu):
❄2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 6 łyżek letniej wody do namoczenia,
❄4 szklanki mąki pszennej,
❄1 łyżka kakao,
❄2 łyżki kawy zbożowej (np. Inka),
❄ok. 1 szklanka cukru trzcinowego (lub więcej),
❄3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
❄3-4 łyżki przyprawy piernikowej,
❄4 łyżki syropu trzcinowego (syropu klonowego lub melasy),
❄2 łyżki oleju rzepakowego/ryżowego/kokosowego,
❄ 1/2-3/4 szklanki mleka sojowego waniliowego.

Polewa:
❄50 g gorzkiej czekolady,
❄1 łyżka cukru pudru,
❄1/2 szklanki mleka kokosowego,
 Przygotowanie:
  1. Siemię lniane zalej wodą w miseczce i odstaw do napęcznienia. 
  2. Na stolnicę wysyp wszystkie sypkie składniki i wymieszaj je.
  3. Dodaj syrop trzcinowy, olej, mleko i napęczniałe siemię lniane. Całość dokładnie wyrób.
  4. Gdy ciasto będzie jednolite podziel je na pół i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wycinaj ciasteczka aż do wyczerpania ciasta.
  5. Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczenie: 15 min w temperaturze 180 stopni.
  7. Odstaw ciasteczka do całkowitego ostygnięcia, a następnie umieść je w pojemniku i zamknij na kilka dni aby zmiękły. Autorka przepisu radzi również aby do takiego pojemnika dołożyć kawałek świeżego jabłka- dzięki temu ciasteczka szybciej nabiorą wilgoci. Trzeba tylko pamiętać, żeby codziennie wymieniać jabłko na nowe.
  8. Kilka godzin przed podaniem polej je polewą czekoladową. 
  9. Polewa: czekoladę, cukier puder i mleko kokosowe wymieszaj w rondelku i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw polewę do przestygnięcia, a następnie polej nią pierniczki.
 Przepis pochodzi ze strony: Jadłonomia

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template