Ziarnisto- orzechowy chleb bez mąki udowadnia, że zdrowo i dietetycznie może oznaczać pysznie. Idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, jednak trzeba poświęcić mu trochę czasu- chleb musi odstać swoje :)
Potrzebujesz:
*składniki suche:
-135 g ziaren słonecznika,
-65 g orzechów (ja użyłam mixu: włoskie, laskowe, nerkowce, migdały),
-90 g ziaren siemienia lnianego,
-6 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
-3 łyżki nasion chia,
-145 g płatków owsianych,
-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej,
*składniki mokre:
-3 łyżki oleju kokosowego,
-350 ml letniej wody+ 1 płaska łyżeczka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Słonecznik podsmaż na patelni aż lekko zbrązowieje.
- Orzechy posiekaj na dowolną grubość.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W letniej wodzie rozpuść cukier i olej kokosowy, a następnie dodaj całość do miski z suchymi składnikami.
- Wymieszaj dokładnie i umieść masę w formie do pieczenia (26x 11 cm).
- Odstaw na noc (ewentualnie na min. 2-3 godziny).
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Poczekaj aż ostygnie zanim go napoczniesz! :)
Wszystkie składniku użyte w przepisie miałam akurat w domu i trudno jest mi ocenić ich koszt (w sumie wyniesie pewnie ok 8 zł). Niezależnie od tego, największą przewagą domowych wypieków zawsze jest ich pewna jakość.
Przepis wzorowany na: http://bit.ly/1QfdIKj.
Przepis wzorowany na: http://bit.ly/1QfdIKj.
0 komentarze :
Prześlij komentarz