Kluski śląskie z gęstym, ciemnym sosem nie należą do dań dietetycznych, ale z pewnością są pożywne i pyszne. Jest to danie do wykonania dla osób nieco ambitniejszych lub mających akurat odrobinę więcej czasu. Z zaproponowanych przeze mnie składników wychodzą 4 porcje kluch z sosem.
Na sos potrzebujesz:
-1 cebula
-włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, ćwiartka selera, pół pora, natka pietruszki),
-2 średnie łodygi selera naciowego,
-2 ząbki czosnku,
-garstka suszonych grzybów (+ woda po namoczeniu),
-przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela
angielskiego, 4 ziarna jałowca, 1
łyżeczka tymianku, 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, ½ łyżeczka ostrej
papryki, 1 łyżeczka majeranku,
-3 łyżki oleju do smażenia,
-4 łyżki sosu sojowego,
-1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 3 łyżki soku pomidorowego),
-300-400 ml wody
-1 łyżka oliwy z oliwek,
-opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby wrzuć do miseczki i zalej je ciepłą wodą (nie wylewaj jej po namoczeniu). Odstaw na pół godziny.
- Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć ją do garnka razem z olejem do smażenia, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami jałowca. Podsmaż aż cebula się zezłoci.
- Włoszczyznę i seler naciowy dokładnie umyj. Nie obieraj warzyw. Posiekaj je na kawałki.
- Dodaj pokrojone warzywa wraz z czosnkiem, grzybami i przyprawami do cebuli i dalej podsmażaj pod przykryciem- ok. 20 min. Mieszaj od czasu do czasu.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich sos sojowy i koncentrat/sok pomidorowy. Podsmaż krótko i dodaj wodę i wodę po namoczeniu grzybów.
- Gotuj przez kolejne 20-30 min.
- Po tym czasie ugnieć warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
- Przecedź wszystko do osobnego garnka przez sito dokładnie odciskając warzywa z sosu. Możesz pomóc sobie łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Wywar przypraw wedle uznania solą i pieprzem.
- Opcjonalnie, jeśli lubisz gęste sosy możesz zredukować ilość wody w nim zawartej poprzez dalsze gotowanie na małym ogniu. Możesz również wspomóc się mąką: przelej trochę wywaru do szklanki i rozprowadź w nim mąkę, a następnie mieszając z powrotem wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj oliwę z oliwek do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj.
-1 kg ziemniaków,
-200 g mąki ziemniaczanej,
-50 g mąki pszennej,
-sól,
-natkę pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i wystudź.
- Zimne ziemniaki rozgnieć i rozłóż na stolnicy (jeśli nie masz to czysty blat kuchenny też będzie w porządku).
- Zacznij podgrzewać w garnku osoloną wodę do gotowania klusek.
- Do ziemniaków dodaj mąki i sól. Zagnieć jednolite ciasto.
- Urywaj/ucinaj po kawałku ciasta i formułuj kluseczki z charakterystyczną dziurką.
- Wrzucaj kluski partiami do gotującej się wody. Wyjmij je gdy wypłyną na wierzch.
Ciepłe kluski ułóż na talerzach i polej je gorącym sosem. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Wprawdzie trudno jest określić cenę poszczególnych składników dania, ale na pierwszy rzut oka widać, że produkty tu użyte nie należą do szczególnie wymyślnych. Połowę z nich pewnie masz w domu, a drugą- kupisz w każdym sklepie spożywczym.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/2eyJYgm
0 komentarze :
Prześlij komentarz