Pasztety nigdy nie były moimi ulubionymi daniami.. do czasu aż zaczęłam je robić sama- bez mięsa. Poniższy przepis nie jest zbyt wymagający w przygotowaniu i powinien zadowolić każdego, kto lubi charakterystyczne, mocne smaki. Nadaje się do kanapek, ale też jako samodzielna potrawa z dodatkiem ulubionych warzyw.
Potrzebujesz:
-1 szklanka suchej soczewicy zielonej- 2 zł,
-150 g suchej kaszy jaglanej- 1,50 zł,
-1/2 szklanki ziaren słonecznika- 1 zł,
-1/2 szklanki oleju
-2 duże cebule- 1 zł,
-4 ząbki czosnku,
-2 średnie laski selera naciowego
-1 łyżka musztardy
-przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cząbru, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka papryki wędzonej, pieprz, sól, 3 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnego dnia przepłucz ją i ugotuj w nowej wodzie.
- Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie zimną wodą, a następnie ugotuj.
- Słonecznik podsmaż na suchej patelni, a następnie zmiel go w młynku/blenderze.
- Soczewicę, kaszę, słonecznik i olej wrzuć do dużej miski.
- Cebulę, seler naciowy i czosnek posiekaj i podsmażaj na patelni (najlepiej pod przykryciem lub dolewając odrobinę wody) z dodatkiem musztardy i przypraw (gorczycę rozdrobnij w moździerzu).
- Liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca wyjmij z patelni.
- Podsmażone warzywa przesyp do miski z soczewicą i kaszą.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż masę do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posyp ulubionymi ziołami.
- Piecz ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
- Krój dopiero po ostygnięciu (ciepły się rozpada).
Podsumowanie nasuwa mi się tylko jedno: słowa mojego chłopaka, Pawła.
"Ten pasztet to najlepsze co jadłem w życiu" :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz