Kto nie lubi naleśników? Nie znam takiej osoby :)
Długo szukałam dobrego przepisu na wegańskie naleśniki. Niestety większość z nich nie była w stanie sprostać moim oczekiwaniom. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i ułożyć przepis na idealne ciasto naleśnikowe- takie, które nie będzie się rozpadało podczas smażenia i z którego naleśniki nie będą suchymi, sztywnymi płatami. Przepis jest prosty, do wykonania dla każdego. Z mojego przepisu wychodzi 6 sporych naleśników.
Twarożek:
-1 kostka tofu (200 g)- 4 zł,
-1 banan- 1 zł,
-2 łyżki soku z cytryny,
-2 łyżki mleka roślinnego,
-1 łyżeczka cukru waniliowego,
-opcjonalnie: 1 łyżka cukru.
Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę.
Naleśniki:
-1 szklanka mąki pszennej,
-1 szklanka mleka sojowego,
-1 szklanka wody,
-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
-2 łyżki oleju kokosowego (lub innego),
-szczypta soli,
-olej do smażenia.
Składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Smaż bezpośrednio po przygotowaniu (przez siemię lniane z czasem ciasto będzie stawało się coraz gęstsze więc pod koniec smażenia może okazać się, że wymaga dodania wody/mleka).
Posmaruj naleśniki twarożkiem i złóż je w ulubiony sposób. Na wierzch dodaj owoce- ja użyłam mrożonych truskawek i jagód.
Przepis na naleśniki ze słodkim twarożkiem nie wymaga ani wybitnych umiejętności kulinarnych ani szczególnych nakładów finansowych. Większość produktów na ciasto naleśnikowe pewnie masz w domu, a koszt twarożku nie powinien przekroczyć 7 zł. Pożywne śniadanie dla 2-3 osób.
0 komentarze :
Prześlij komentarz