Pyszna, słodka, owocowa- najlepsza tarta! Dzięki kaszy jaglanej- (nieco) zdrowsza od standardowych ciast z kremem. W połączeniu z (bardzo) kruchym ciastem stanowi ciasto idealne na każdą porę roku, dnia i nocy :) Wykonanie jest proste i szybkie, a efekty zachwycające. Nic tylko pichcić!
Spód:
-125 g mąki pszennej,
-60 g mąki ziemniaczanej,
-1 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
-25 g drobnego cukru,
-50 ml oleju,
-50 ml śmietanki sojowej,
-szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Składniki połącz i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż ciastem foremkę do tarty (średnica 26 cm).
- Piecz ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni.
-3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka kokosowego z dodatkiem ryżu)- 5 zł,
-6 łyżek kaszy jaglanej,
-3 łyżki oleju kokosowego,
-2 łyżki cukru brązowego,
-1 łyżka cukru waniliowego,
-2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko, olej kokosowy, sok z cytryny i cukier. Zacznij podgrzewać.
- Kaszę jaglaną zmiel w młynku lub blenderze.
- Dodaj zmieloną kaszę do mleka i mieszaj trzepaczką aż do zagotowania.
- Gotuj ok 3-5 min i zestaw z ognia do ostygnięcia.
Wyłóż ostudzony krem na zimny spód i udekoruj ulubionymi owocami. Wstaw do lodówki- najlepiej smakuje następnego dnia (ja nigdy tyle nie wytrzymuję :).
0 komentarze :
Prześlij komentarz