wtorek, 9 lutego 2016

Zupa gulaszowa

Jedz Jak Lubisz
Talerz takiej zupy gulaszowej z powodzeniem może zastąpić 2 dania obiadu. Jest to jedna z moich ulubionych zup- wyrazista, pełna smaków i gęsta od warzyw. Nie sprawia większych problemów w przygotowaniu- chyba każdy sprosta jej wykonaniu :)


Potrzebujesz:
-2 szklanki wody+ przyprawy (np. majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól),
-ok. 60 g kostki sojowej (lub kotletów sojowych)- 1 zł,
-olej do smażenia,

-1 papryka- 2,50 zł,
-1-2 cebule,
-250 g pieczarek- 2 zł,
-3-5 ziemniaków,
-olej do smażenia,
-1 l przecieru z pomidorów (lub: 3 pomidory, 1 litr wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego),
-1,5-2 l wody,
-przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól.



Sposób przygotowania:
  1. Na patelnie wlej 2 szklanki wody, dopraw według uznania. Zacznij gotować.
  2. Do doprawionej wody dorzuć kostkę sojową (jeśli masz kotlety sojowe to postępuj z nimi tak samo jak z kostką, tylko tuż przed dodaniem ich do zupy- pokrój je w kostkę) i ciągle gotując, pozostaw do całkowitego wchłonięcia i odparowania wody.
  3. Kiedy woda odparuje dolej olej do kostki sojowej i smaż aż się zarumieni.
  1. Paprykę, cebulę, pieczarki i ziemniaki posiekaj tak jak lubisz.
  2. Do dużego garnka nalej olej i wrzucaj po kolei: paprykę, cebulę i pieczarki. Podsmażając kolejne porcje warzyw (jeśli używasz pomidorów to dodaj je na końcu). 
  3. Dolej do nich przecier z pomidorów (lub wodę i koncentrat pomidorowy) i wodę, dosyp przyprawy.
  4. Gotuj ok 15 min.
  5. Dorzuć ziemniaki i usmażoną kostkę sojową.
  6. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Spróbuj zupy i dopraw solą, pieprzem lub innymi przyprawami.

Ilość przypraw w moim przepisie odpowiada moim upodobaniom, zawsze warto stopniowo dodawać przyprawy i próbując dojść do swojego idealnego smaku. Zupę gulaszową można przyrządzać o każdej porze roku, jednak najsmaczniejsza wychodzi latem- warzywa są bardziej aromatyczne i tańsze.




2 komentarze :

  1. Super przepis. Wydaje się prosty. Spróbuje wykorzystać i dam znać jak poszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie :)
      Ja mogłabym jeść tę zupę na okrągło, mam nadzieję, że Tobie zasmakuje tak samo :)

      Usuń

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template