Talerz takiej zupy gulaszowej z powodzeniem może zastąpić 2 dania obiadu. Jest to jedna z moich ulubionych zup- wyrazista, pełna smaków i gęsta od warzyw. Nie sprawia większych problemów w przygotowaniu- chyba każdy sprosta jej wykonaniu :)
Potrzebujesz:
-2 szklanki wody+ przyprawy (np. majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól),
-ok. 60 g kostki sojowej (lub kotletów sojowych)- 1 zł,
-olej do smażenia,
-1 papryka- 2,50 zł,
-1-2 cebule,
-250 g pieczarek- 2 zł,
-3-5 ziemniaków,
-olej do smażenia,
-1 l przecieru z pomidorów (lub: 3 pomidory, 1 litr wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego),
-1,5-2 l wody,
-przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Na patelnie wlej 2 szklanki wody, dopraw według uznania. Zacznij gotować.
- Do doprawionej wody dorzuć kostkę sojową (jeśli masz kotlety sojowe to postępuj z nimi tak samo jak z kostką, tylko tuż przed dodaniem ich do zupy- pokrój je w kostkę) i ciągle gotując, pozostaw do całkowitego wchłonięcia i odparowania wody.
- Kiedy woda odparuje dolej olej do kostki sojowej i smaż aż się zarumieni.
- Paprykę, cebulę, pieczarki i ziemniaki posiekaj tak jak lubisz.
- Do dużego garnka nalej olej i wrzucaj po kolei: paprykę, cebulę i pieczarki. Podsmażając kolejne porcje warzyw (jeśli używasz pomidorów to dodaj je na końcu).
- Dolej do nich przecier z pomidorów (lub wodę i koncentrat pomidorowy) i wodę, dosyp przyprawy.
- Gotuj ok 15 min.
- Dorzuć ziemniaki i usmażoną kostkę sojową.
- Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
- Spróbuj zupy i dopraw solą, pieprzem lub innymi przyprawami.
Ilość przypraw w moim przepisie odpowiada moim upodobaniom, zawsze warto stopniowo dodawać przyprawy i próbując dojść do swojego idealnego smaku. Zupę gulaszową można przyrządzać o każdej porze roku, jednak najsmaczniejsza wychodzi latem- warzywa są bardziej aromatyczne i tańsze.
Super przepis. Wydaje się prosty. Spróbuje wykorzystać i dam znać jak poszło :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
UsuńJa mogłabym jeść tę zupę na okrągło, mam nadzieję, że Tobie zasmakuje tak samo :)