Ciasto dobre na każdą okazję.. a i bez okazji nie zaszkodzi! Tartę robi się szybko, jednak trzeba pamiętać o wcześniejszym wstawieniu mleka kokosowego do lodówki oraz namoczeniu daktyli- nie da się tego pominąć ani przyspieszyć. Poziom trudności określiłabym jako średni, do zrealizowania dla każdego kto upiekł chociaż jedno ciasto w życiu :)
Spód:
Spód:
-125 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
-60 g mąki ziemniaczanej,
-1 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
-25 g drobnego cukru,
-50 ml oleju,
-50 ml śmietanki sojowej,
-szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Wyłóż ciastem formę do tarty (o średnicy 26 cm) i piecz 15- 20 minut w temp. 180 stopni.
Krem:
-250 g daktyli- 5 zł,
-5 łyżek kakao- 1 zł,
-kilka łyżek mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na noc.
- Następnego dnia wylej wodę i dodaj do daktyli kakao oraz mleko roślinne.
- Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę.
Bita śmietana:
-puszka mleka kokosowego (400 ml)- 5 zł,
-cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Wstaw puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki na noc.
- Następnego dnia otwórz puszkę i wyjmij z niej łyżką oddzieloną gęstą część do osobnego pojemnika.
- Dosyp cukier wedle uznania i ubij mikserem. Jeśli śmietanka będzie dla Ciebie zbyt gęsta- możesz dodać 1-2 łyżki pozostałej w puszce wody kokosowej.
0 komentarze :
Prześlij komentarz