czwartek, 10 marca 2016

Chleb żytni

Jedz Jak Lubisz
Kolejny chleb i kolejna duma! Okrągły, wielki, chrupiący na wierzchu i miękki w środku chleb żytni- nie trzeba go kupować, można zrobić samemu. Jest czasochłonny, ale nie pracochłonny- trzeba zacząć robić go 3 dni przed planowanym pieczeniem, musi odleżeć swoje, ale nie wymaga to od nas wielkiego zaangażowania :) Taki chleb na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole.
Na zaczyn potrzebujesz:
-2 garści mąki żytniej,
-woda.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika nasyp mąkę, zalej wodą i dokładnie rozmieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Przykryj słoik wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 dni (czyli jeśli zaczniesz robić zaczyn w poniedziałek wieczorem, to będzie gotowy w środę wieczorem). Mój zaczyn wstawiłam do wyłączonego piekarnika nagrzanego wcześniej do 30-40 stopni. Zamknięty piekarnik utrzymuje ciepło na kilka godzin. Co 3-5 godzin ponownie uruchamiałam piekarnik na 30-40 stopni na 2-3 minuty. Po 2 dniach zaczyn powinien mieć specyficzny kwaśny zapach, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

Na ciasto potrzebujesz:
-zaczyn,
-0,5 l letniej wody,
-1 kg mąki żytniej (ewentualnie + 250 g- w razie gdyby ciasto było zbyt lepkie),
-250 g mąki pszennej (ewentualnie + 250 g),
-2-3 łyżeczki soli,
-40 g drożdży.

Sposób przygotowania:
  1. Gotowy zaczyn wymieszaj z letnią wodą.
  2. Do dużej (!) miski nasyp mąkę żytnią i pszenną.
  3. Do mąk dodaj rozwodniony zaczyn, pokruszone drożdże i sól. Dokładnie wyrób ciasto. Moje ciasto było całkowicie lepkie.. ale takie zostawiłam.
  4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 noc (środa wieczorem- czwartek rano) w ciepłe miejsce. Tu powtórzyłam sposób z wstawieniem masy do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni. Uwaga! Ciasto rośnie bardzo duże więc konieczna jest możliwie największa miska.
  5. Wyrośnięte ciasto obsyp mąką (może być pszenna lub żytnia) i wyrób. W razie konieczności dodaj więcej mąki.
  6. Gdy ciasto będzie miało konsystencję umożliwiająca ukształtowanie chleba- zrób to.
  7. Gotowy chlebek obtocz w mące i ułóż go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba ponacinaj delikatnie ostrym nożem w kratkę.
  8. Wstaw chleb na ok 30 minut do wyłączonego piekarnika nagrzanego wcześniej do 30-40 stopni.
  9. Nie otwierając piekarnika ustaw temperaturę 180 stopni i piecz ok 90 minut.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template