piątek, 11 marca 2016

Kokosowo- ananasowy tort urodzinowy

Jedz Jak Lubisz
Urodziny zobowiązują :)
Tak, da się upiec biszkopt bez jajek.
I nie, nie wymaga to znajomości magicznych zaklęć :)
Na biszkopt potrzebujesz:
-280 g mąki pszennej,
-120 g cukru pudru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli
-200 ml mleka sojowego,
-90 g oleju roślinnego,
-1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-1 łyżeczka octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:
  1. Do miski nasyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej, sodę i ocet.
  3. "Mokrą" masę przelej do "suchej" i krótko wymieszaj.
  4. Przelej powstałą masę do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 40-50 minut w 180 stopniach.
Na krem jaglano- ananasowy potrzebujesz:
-2/3 szklanki kaszy jaglanej,
-3 szklanki mleka sojowego,
-3 łyżki cukru,
-1 łyżka oleju kokosowego,
-1 puszka ananasa.

Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej przepłucz kaszę jaglaną wrzątkiem 2- 3 razy. Odstaw do osuszenia.
  2. Suchą kaszę zmiksuj w młynku lub blenderze na mąkę.
  3. Do garnka wlej mleko, dodaj zmieloną kaszę jaglaną, cukier i olej kokosowy.
  4. Często mieszając, gotuj aż nabierze konsystencji budyniu.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Syrop z ananasa odlej do miseczki- przyda się do nasączenia biszkoptu.
  7. Plastry ananasa (możesz zostawić 2-3 do ozdobienia tortu) posiekaj na drobne kawałki.
  8. Gdy krem jaglany przestygnie, wsyp do niego ananasa i wymieszaj.
Na krem kokosowy potrzebujesz:
-1 puszka mleka kokosowego,
-cukier puder.

Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej wstaw puszkę z mlekiem do lodówki.
  2. Zbierz z wierzchu gęstą warstwę mleka i zmiksuj je z cukrem. Możesz dodać trochę pozostałej w puszce wody, żeby śmietana była bardziej puszysta i delikatna.
I co dalej? 
  1. Zimny biszkopt przetnij na 2 cieńsze biszkopty.
  2. Obie części nasącz sokiem z ananasa z dodatkiem cytryny.
  3. Na pierwszy biszkopt nałóż krem jaglano- ananasowy. Zostaw 3-4 łyżki kremu do ozdobienia boków tortu.
  4. Na krem nałóż drugi biszkopt. 
  5. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie kokosową bitą śmietanę.
  6. Ozdabiaj boki tortu kremem jaglanym.
  7. Wierzch tortu ozdób w dowolny sposób.
  8. Odstaw tort do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1pkQSat

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template