Urodziny zobowiązują :)
Tak, da się upiec biszkopt bez jajek.
I nie, nie wymaga to znajomości magicznych zaklęć :)
Na biszkopt potrzebujesz:
-280 g mąki pszennej,
-120 g cukru pudru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli
-200 ml mleka sojowego,
-90 g oleju roślinnego,
-1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-1 łyżeczka octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Do miski nasyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mleko, olej, sodę i ocet.
- "Mokrą" masę przelej do "suchej" i krótko wymieszaj.
- Przelej powstałą masę do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 40-50 minut w 180 stopniach.
-2/3 szklanki kaszy jaglanej,
-3 szklanki mleka sojowego,
-3 łyżki cukru,
-1 łyżka oleju kokosowego,
-1 puszka ananasa.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej przepłucz kaszę jaglaną wrzątkiem 2- 3 razy. Odstaw do osuszenia.
- Suchą kaszę zmiksuj w młynku lub blenderze na mąkę.
- Do garnka wlej mleko, dodaj zmieloną kaszę jaglaną, cukier i olej kokosowy.
- Często mieszając, gotuj aż nabierze konsystencji budyniu.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Syrop z ananasa odlej do miseczki- przyda się do nasączenia biszkoptu.
- Plastry ananasa (możesz zostawić 2-3 do ozdobienia tortu) posiekaj na drobne kawałki.
- Gdy krem jaglany przestygnie, wsyp do niego ananasa i wymieszaj.
-1 puszka mleka kokosowego,
-cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej wstaw puszkę z mlekiem do lodówki.
- Zbierz z wierzchu gęstą warstwę mleka i zmiksuj je z cukrem. Możesz dodać trochę pozostałej w puszce wody, żeby śmietana była bardziej puszysta i delikatna.
I co dalej?
- Zimny biszkopt przetnij na 2 cieńsze biszkopty.
- Obie części nasącz sokiem z ananasa z dodatkiem cytryny.
- Na pierwszy biszkopt nałóż krem jaglano- ananasowy. Zostaw 3-4 łyżki kremu do ozdobienia boków tortu.
- Na krem nałóż drugi biszkopt.
- Na wierzchu rozsmaruj równomiernie kokosową bitą śmietanę.
- Ozdabiaj boki tortu kremem jaglanym.
- Wierzch tortu ozdób w dowolny sposób.
- Odstaw tort do lodówki najlepiej na kilka godzin.
0 komentarze :
Prześlij komentarz