Wszędzie święta.. a u mnie znowu kuchnia indyjska :) bardzo proste i bardzo aromatyczne danie azjatyckie- pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do takiego dania idealnie pasuje świeże pieczywo.
Potrzebujesz:
-1 szklanka czerwonej soczewicy- 1,5 zł ,
-0,5 szklanki zielonej soczewicy- 1 zł,
-2 ząbki czosnku,
-2 cm korzenia imbiru,
-1 cebula,
-2 pomidory,
-3 szklanki wody,
-olej,
-ok 2-3 łyżeczki soli,
-1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej.
-szczypta chili,
-1/4 łyżeczki kurkumy,
-przyprawy do smażenia:
-1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego,
-1 łyżeczka ziaren gorczycy,
-1-1,5 łyżeczki Garam Masala,
-1/2 łyżeczki kozieradki.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę czerwoną i zieloną wsyp do jednej miski i zalej zimną wodą. Zostaw na noc (lub na kilka godzin).
- Następnego dnia: pokrój czosnek, imbir, cebulę i pomidory.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i kolejno dodawaj: cebulę, czosnek, imbir, pomidory. Dodaj również paprykę wędzoną, chili i kurkumę. Podsmaż chwilę.
- Namoczoną soczewicę odcedź, a następnie umieść ją w garnku i zalej 3 szklankami wody.
- Do soczewicy dodaj podsmażone warzywa. Gotuj ok 20 minut.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i wsyp wszystkie przyprawy do smażenia. Uwaga! Gorczyca może pryskać. Podsmażaj 1-2 minuty.
- Do garnka z soczewicą dodaj podsmażone przyprawy wraz z olejem. Gotuj ok 10 minut.
Danie dla 4 osób lubiących orientalne smaki za dosłownie kilka złotych :)
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1Unv3nK
0 komentarze :
Prześlij komentarz