czwartek, 24 marca 2016

Dal z soczewicy

Jedz Jak Lubisz
Wszędzie święta.. a u mnie znowu kuchnia indyjska :) bardzo proste i bardzo aromatyczne danie azjatyckie- pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do takiego dania idealnie pasuje świeże pieczywo.
Potrzebujesz:
-1 szklanka czerwonej soczewicy- 1,5 zł ,
-0,5 szklanki zielonej soczewicy- 1 zł,
-2 ząbki czosnku,
-2 cm korzenia imbiru,
-1 cebula,
-2 pomidory,
-3 szklanki wody,
-olej,
-ok 2-3 łyżeczki soli,
-1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej.
-szczypta chili,
-1/4 łyżeczki kurkumy,
-przyprawy do smażenia:
     -1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego,
     -1 łyżeczka ziaren gorczycy,
     -1-1,5 łyżeczki Garam Masala,
     -1/2 łyżeczki kozieradki.
    
Sposób przygotowania: 

  1. Soczewicę czerwoną i zieloną wsyp do jednej miski i zalej zimną wodą. Zostaw na noc (lub na kilka godzin).
  2. Następnego dnia: pokrój czosnek, imbir, cebulę i pomidory.
  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i kolejno dodawaj: cebulę, czosnek, imbir, pomidory. Dodaj również paprykę wędzoną, chili i kurkumę. Podsmaż chwilę.
  4. Namoczoną soczewicę odcedź, a następnie umieść ją w garnku i zalej 3 szklankami wody.
  5. Do soczewicy dodaj podsmażone warzywa. Gotuj ok 20 minut.
  6. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i wsyp wszystkie przyprawy do smażenia. Uwaga! Gorczyca może pryskać. Podsmażaj 1-2 minuty.
  7. Do garnka z soczewicą dodaj podsmażone przyprawy wraz z olejem. Gotuj ok 10 minut.
Danie dla 4 osób lubiących orientalne smaki za dosłownie kilka złotych :)
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1Unv3nK

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template