wtorek, 22 marca 2016

Jagielnik z daktylowym karmelem

Jedz Jak Lubisz
Wegańska alternatywa dla klasycznego sernika- lekko kwaśna masa jaglana w połączeniu ze słodkim spodem i karmelem daje duet idealny. Jagielnik jest nieco pracochłonny, ale jednocześnie wart jest poświęconego mu czasu :)

Na spód potrzebujesz (tortownica o średnicy 20 cm lub 15 cm):
-1 szklanka migdałów (lub innych orzechów),
-7 sztuk suszonych daktyli,
-3 łyżki sezamu,
-1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle wrzuć do wrzątku do namoczenia (ok 10 min).
  2. Migdały zmiel na (prawie) mąkę.
  3. Do pojemnika blendera wrzuć sezam i zmiel go na pastę (może to chwilę potrwać, żeby przyspieszyć ten proces- dodaj olej kokosowy).
  4. Miękkie daktyle dodaj do migdałów i dokładnie zmiel blenderem. Dodaj pastę sezamową i ponownie zmiel. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, a blender odmówi posłuszeństwa- możesz dodać 1-2 łyżki wody.
  5. Małą tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż folią spożywczą.
  6. Powstałą masę przełóż na spód tortownicy, dokładnie dociśnij.
  7. Wstaw do lodówki.
Na masę jaglaną potrzebujesz:
-1/2 szklanki nerkowców,
-100 g kaszy jaglanej,
-sok z 1/2 cytryny,
-100 ml syropu kukurydzianego (może być też cukier puder).

Sposób przygotowania: 
  1. Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin aż zmiękną.
  2. Kaszę jaglaną  przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj w 2 szklankach wody (potrwa to ok. 20 minut, ja pod koniec gotowania dolałam jeszcze odrobinę wody). Kasza ma być rozgotowana :)
  3. Dodaj kaszę do miękkich nerkowców i zmiel blenderem. Dodaj syrop i sok z cytryny. Masa jaglana ma być lekko kwaskowa i niezbyt słodka.
  4. Przełóż masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj powierzchnię, a następnie przykryj tortownicę folią spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
Na daktylowy karmel potrzebujesz:
-1 szklanka suszonych daktyli,
-3 łyżki orzechów ziemnych,
-szczypta soli.

Sposób przygotowania:
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia (ok 10 min).
  2. Orzechy zmiel w pojemniku blendera na masło orzechowe.
  3. Miękkie daktyle zmiel w blenderze razem z masłem orzechowym.
  4. Powstały karmel rozsmaruj na powierzchni zastygniętej masy jaglanej.
  5. Wierzch ciasta możesz posypać startą czekoladą lub orzechami.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/25hYr28

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template