Kuchnia azjatycka jest tak obszerna i bogata w smaki, że bałam się podjąć tego wyzwania. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie- samosa nie sprawia więcej trudności w przygotowaniu niż tradycyjne polskie pierogi. Ta potrawa o dziwnie brzmiącej nazwie to nic innego jak indyjskie pierożki smażone na głębokim oleju. Jeśli lubisz orientalne smaki to ten przepis powinien Ci się spodobać.
-2 łyżki oleju,
-1 cebula,
-przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, 1/2 łyżeczki kminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki Garam Masala, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki kozieradki, 1 łyżeczka soli,
-1 ząbek czosnku,
-2 cm korzenia imbiru,
-2 duże, ugotowane i rozgniecione ziemniaki,
-1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (może być z puszki),
-natka pietruszki,
-1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę, czosnek, imbir i natkę pietruszki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Dodaj wszystkie przyprawy, a następnie czosnek i imbir.
- Dodaj ziemniaki, groszek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do przestygnięcia.
Na ciasto potrzebujesz:
-2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki ciepłego oleju,
-5-10 łyżek wody,
-1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyrób na jednolitą, miękką masę. Jeśli ciasto będzie za mało elastyczne- dodaj wody.
- Odstaw na 20 minut.
- Z ciasta formułuj kuleczki (mi wyszło 10 kuleczek).
- Kolejno rozwałkuj kuleczki na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm (krawędzie mogą być nieregularne, kształt koła jest orientacyjny).
- Przetnij placki na pół, żeby otrzymać po 2 półkola z każdego placuszka.
- Sklej proste brzegi półkola- uzyskasz kształt rożka do lodów.
- Do środka rożka włóż nadzienie i sklej górę pierożka (ma powstać piramidka z trójkątną podstawą).
- Smaż samosy po kilka minut na głębokim oleju.
- Usmażone pierożki wykładaj na ręcznik papierowy.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1REkq9o
0 komentarze :
Prześlij komentarz