środa, 16 marca 2016

Racuchy z jabłkami

Jedz Jak Lubisz
Obiad na słodko? Od czasu do czasu można :) ale takie danie bez obaw można również zaserwować na śniadanie, kolację i każdy inny posiłek. Z podanych poniżej proporcji wyszło 10 średniej wielkości racuszków. Przepis nie jest skomplikowany, chyba każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem.
Potrzebujesz:
-1 szklanka mąki pszennej,
-0,5 szklanki mąki kokosowej,
-4 g suchych drożdży instant,
-3-4 łyżki cukru,
-1 łyżeczka cynamonu,
-1/4 łyżeczki ziarenek wanilii (może być cukier lub esencja waniliowa),
-szczypta soli,
-1 szklanka letniego mleka sojowego (+ ewentualnie 1/4 szklanki gdyby ciasto było za gęste),
-2 jabłka,
-olej do smażenia,
*na wierzch: syrop kukurydziany, garść suszonej żurawiny i garść orzechów.

Sposób przygotowania: 

  1. Mąki, drożdże, cukier, cynamon, wanilię i sól wsyp do miski i wymieszaj.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce jabłka.
  3. Do suchych składników dodaj mleko i starte jabłka. Dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Wymieszaj ponownie ciasto. 
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placuszki.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template