Danie z cyklu: kupiłam pieczarki.. i co dalej? No i wyszła mi pyszna, sycąca zupa krem :)
Potrzebujesz:
-garstka suszonych grzybów,
-1 średnia cebula,
-2 średnie marchewki,
-2 ząbki czosnku,
-250 g brązowych pieczarek- 4 zł,
-1 l wody,
-3 ziemniaki,
-przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,1/2 łyżeczka cząbru, 1/2 łyżeczka lubczyku, 3 -4 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby wsyp do miseczki i zalej ciepłą wodą. Odstaw do nasiąknięcia.
- Obierz i posiekaj marchewkę, czosnek i cebulę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Podsmażaj kilka minut.
- Pieczarki umyj i posiekaj, dorzuć do garnka. Dodaj również namoczone suszone grzyby razem z wodą. Zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut.
- Obierz i pokrój ziemniaki, a następnie dodaj je do garnka. Gotuj 10 minut.
- Wyłów z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
- Zmiksuj całość blenderem na gładką zupę. Dopraw solą (opcjonalnie, sos sojowy jest dość słony) i pieprzem do smaku.
0 komentarze :
Prześlij komentarz