Co zrobić z czerwonej porzeczki, która sama w sobie jest dość cierpka i kwaśna? Ja wykorzystałam ją do kruchego ciasta z dużą jej ilością i dodatkiem słodkich truskawek :) ciasto przy okazji jest bezglutenowe- wykorzystujemy w nim mąki: ryżową i jaglaną. Obie z nich można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić w młynku ziarna ryżu lub kaszy jaglanej (w przypadku kaszy należy ją wcześniej przepłukać wrzątkiem i osuszyć- dzięki temu traci gorzki posmak), a następnie przesiać przez bardzo drobne sito.
Potrzebujesz:
-ok. 300 g czerwonej porzeczki,
-ok. 150 g truskawek,
-100 g mąki ryżowej,
-100 g mąki jaglanej,
-1/3 szklanki oleju roślinnego,
-1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-ok. 1/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i odstaw do osuszenia.
- Wszystkie pozostałe składniki połącz i zagnieć na jednolitą masę- jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę wody.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej 3/4 ciasta i wygnieć tak, żeby pokrywało cały spód oraz boki mniej więcej do połowy.
- Do blaszki wyłożonej ciastem przełóż owoce, posyp je odrobiną cukru oraz pozostałą częścią (1/4) ciasta.
- Piecz w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/29SSLrP
0 komentarze :
Prześlij komentarz