poniedziałek, 4 lipca 2016

Wegański piknik

Jedz Jak Lubisz
Lato- idealna pora na odpoczynek na świeżym powietrzu. Oprócz koca, dobrej książki i okularów przeciwsłonecznych na taki wypad dobrze jest zabrać ze sobą coś do jedzenia i picia. Najlepiej coś, co można łatwo transportować i jeść bez sztućców i talerzy. Oczywiście najprostszym wyborem są świeże owoce (czereśnie, truskawki, mango, banany, jabłka) oraz warzywa (bób, ogórki, pomidorki koktajlowe, fasolka), ale w tym poście opiszę nieco bardziej pracochłonne dania. Warto pamiętać również o zabraniu ze sobą wody (np. z miętą i cytryną) lub innych napojów np. kawy, herbaty lub soków.
Poniżej przedstawiam moje piknikowe propozycje.

Czyli warzywa i makaron sojowy/ryżowy zawinięte w płaty papieru ryżowego. W tej wersji w rulonikach znalazły się: rzodkiewka, cukiniaogórekawokado i makaron ryżowy. Inny pomysł znajduje się TUTAJ. Spring rolls'y najlepiej smakują w towarzystwie sosu sojowego lub sosu z: pasty tahini (pasta sezamowa), sosu sojowego i soku z pomarańczy.
Pakując się na piknik trzeba uważać, żeby ruloniki w pojemniku nie posklejały się ze sobą. Papier ryżowy firmy House of Asia klei się do wszystkiego i łatwo się rozrywa więc spring rolls'y warto przekładać np. sałatą lub papierem śniadaniowym. W przypadku firmy Tao Tao nie ma takiego problemu ponieważ papier klei się bardzo słabo (tym samym trudniej zwinąć z niego ruloniki).
2. Ciasto francuskie à la pizza
Rewelacyjny pomysł na piknik- bezproblemowe i szybkie do przygotowania oraz łatwe do zapakowania i przewożenia. Żeby przygotować takie "pizzowe" ciasto francuskie należy jedynie posmarować pokrojone w kwadraty ciasto francuskie sosem pomidorowym, poukładać na wierzchu warzywa i piec ok. 20 minut. Warzywa, których użyłam to cebulakaparycukinia i pomidory. Można wybrać inne dodatki, ale należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ich ilością- ciasto francuskie może wówczas nie wyrosnąć.
Sos pomidorowy przygotowuję z przecieru z pomidorów, koncentratu pomidorowego oraz oleju z dodatkiem czosnku, papryki ostrej/słodkiej i świeżych ziół: bazylii, oregano, majeranku.
3. Wytrawne babeczki
Kolejny praktyczny pomysł na jedzenie na łonie natury- wytrawne muffiny.  Do ich przygotowania użyłam składników:
-po 3/4 szklanki mąki pszennej i żytniej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki sody,
-ok. 3-4 łyżki purée z cukinii+ 2 ząbki czosnku (podsmażyłam i zmiksowałam dużą garść cukinii z czosnkiem),
-3/4 szklanki mleka roślinnego,
-1/2 szklanki oleju roślinnego,
-1 drobno posiekany pomidor,
-garść pokrojonych czarnych oliwek,
-1 łyżeczka ziół prowansalskich,
-1 łyżeczka soli,
-kilka listków oregano i bazylii.
Wszystkie składniki połączyłam i przelałam do foremek, a następnie piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis inspirowany:http://bit.ly/29gvZrx
4. Orzechowe pieguski
Chrupiące, kruche i orzechowe- idealne do kawy pitej w plenerze! Ich przygotowanie to nic trudnego ani czasochłonnego, a każdy ciastkożerca na pewno będzie usatysfakcjonowany!
Dokładny przepis znajduje się TUTAJ.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template