sobota, 16 lipca 2016

Tofurnik z borówkami

Jedz Jak Lubisz
Tofurnik czyli odpowiednik sernika, zrobiony z sera sojowego- tofu. Ciasto jest zbite, kremowe, lekko kwaśne i słodkie za razem- czyli takie jaki "prawdziwy sernik" powinien być. Po kilku nieudanych wypiekach i utracie nadziei na ciasto idealne, tofurnik okazał się być strzałem w dziesiątkę :) 

Spód:
-ok. 100 g ciasteczek owsianych,
-2 łyżki masła orzechowego.

Masa tofurnikowa:
-360 g tofu naturalnego (2 kostki po 180 g),
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
-1/3 szklanki soku z cytryny,
-1/2 szklanki drobnego cukru,
-cukier waniliowy,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-skórka otarta z 1 cytryny,
-szczypta soli,
-1 1/4 szklanki mleka kokosowego.

Polewa:
-50 g gorzkiej czekolady,
-1 łyżka cukru pudru,
-1/2 szklanki mleka kokosowego,
-borówki do dekoracji.
  1. Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka owsiane i masło orzechowe zmiksuj w blenderze, a powstałą masą wyłóż spód tortownicy. Odstaw do lodówki.
  2. Tofu, kaszę jaglaną i sok z cytryny zmiksuj w blenderze na idealnie gładką masę. 
  3. Przełóż powstałą masę do miski i dodaj pozostałe składniki. Miksuj mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Masę tofurnikową przelej do tortownicy.
  5. Pieczenie: 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 45 min w temp. 120 stopni.
  6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia na ok. 2 godziny.
  7. Polewa: do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj czekoladę i cukier- podgrzewaj aż do całkowitego połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia na 15-20 minut.
  8. Ostrożnie wyjmij ciasto z tortownicy i polej je schłodzoną polewą, a następnie udekoruj borówkami. Dobrze jest wstawić ciasto do lodówki na godzinę- ułatwi to krojenie.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/29F2xbY

1 komentarze :

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template