Coś tak pysznego, a tak szybkie, proste i w dodatku bez pieczenia? Nie chciało mi się wierzyć, a jednak :) wytrawny smak orzechowo- kakaowego spodu i słodki, puszysty mus czekoladowy- połączenie idealne!
-ok. 400 g orzechów/pestek (u mnie: 100 g nerkowca, 50 g migdałów, 50 g pestek dyni, 100 g płatków owsianych, 100 g słonecznika),
-4 łyżki nasion chia,
-4 łyżki nasion chia,
-2 łyżki oleju kokosowego,
-2-3 łyżki masła orzechowego,
-2 łyżki kakao,
-2 łyżki ciepłej wody,
mus czekoladowy
-200 g gorzkiej czekolady,
-zalewa po ciecierzycy (ze słoika lub puszki),
-1 szklanka cukru pudru,
-1 łyżeczka octu jabłkowego,
-jagody.
-jagody.
- Suche składniki na spód (orzechy/pestki, nasiona chia, kakao)- zmiel w blenderze. Dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i wodę, a następnie zagnieć (aż do uzyskania grudek).
- Przygotowaną masą wyłóż tortownicę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
- Zalewę po ciecierzycy ubijaj blenderem. Po ok. 1 minucie zacznij powoli dosypywać cukier po 1 łyżce. Na końcu dodaj ocet i miksuj jeszcze przez pół minuty. Powstała piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Do przestudzonej czekolady dodaj pianę i delikatnie wymieszaj obie masy (chodzi o to, żeby nie utracić puszystości- najlepiej zrobić to łyżką).
- Mus czekoladowy przelej na schłodzony spód, na wierzch wysyp jagody i odstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz