Jedni je uwielbiają, inni kręcą na nie nosem, jednak nie da się zaprzeczyć, że na letni upały zupy są doskonałym rozwiązaniem. Poniższe zestawienie to 5 pysznych zup z zielonych warzyw- każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystkie przepisy są bardzo proste w przygotowaniu, bazę do każdej z nich stanowi wywar warzywny ugotowany z młodej włoszczyzny. Poniższe zupy same bronią się smakiem, jednak jeśli lubisz możesz podawać je np. ze świeżą bagietką, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
1. Jarmuż+ cukinia
Jarmuż czyli coś pomiędzy kapustą, a sałatą. Lubię jego smak, chciałabym jeść go częściej ze względu na wartości odżywcze.. ale jakoś do niczego mi nie pasuje. Jak go zjeść, żeby się nie męczyć? Proponuję zrobić z niego zupę krem. Wystarczy dodać do wywaru warzywnego jarmuż, pomidor, podsmażone na maśle roślinnym cebulę i cukinię, a następnie gotować przez 10 minut. Po tym czasie można zmiksować całość na jednolitą masę i doprawić ją do smaku czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Smakuje pysznie ze świeżutką bagietką.
1. Jarmuż+ cukinia
Jarmuż czyli coś pomiędzy kapustą, a sałatą. Lubię jego smak, chciałabym jeść go częściej ze względu na wartości odżywcze.. ale jakoś do niczego mi nie pasuje. Jak go zjeść, żeby się nie męczyć? Proponuję zrobić z niego zupę krem. Wystarczy dodać do wywaru warzywnego jarmuż, pomidor, podsmażone na maśle roślinnym cebulę i cukinię, a następnie gotować przez 10 minut. Po tym czasie można zmiksować całość na jednolitą masę i doprawić ją do smaku czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Smakuje pysznie ze świeżutką bagietką.
2. Szczaw+ szpinak
Koszmar dzieciństwa? Zdecydowanie nie! Mocno kwaśna, intensywna zupa z dwóch rodzajów liści: delikatnego szpinaku i kwaskowego szczawiu. Najpierw należy posiekać drobno świeże liście szpinaku i szczawiu, podsmażyć je krótko z cebulą i czosnkiem. W tym czasie pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w wywarze warzywnym. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami przełożyć podsmażone warzywa i gotować jeszcze kilka minut. Na końcu trzeba już tylko doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać do niej naturalny jogurt sojowy.
Koszmar dzieciństwa? Zdecydowanie nie! Mocno kwaśna, intensywna zupa z dwóch rodzajów liści: delikatnego szpinaku i kwaskowego szczawiu. Najpierw należy posiekać drobno świeże liście szpinaku i szczawiu, podsmażyć je krótko z cebulą i czosnkiem. W tym czasie pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w wywarze warzywnym. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami przełożyć podsmażone warzywa i gotować jeszcze kilka minut. Na końcu trzeba już tylko doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać do niej naturalny jogurt sojowy.
3. Bób+ soczewica zielona
Zdecydowanie najbardziej sycąca ze wszystkich zup tego zestawienia- gęsta i pożywna zupa krem z bobu i zielonej soczewicy. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bobu i soczewicy (użyłam urządzenia do gotowania na parze). Warto pamiętać o wcześniejszym namoczeniu soczewicy- dzięki temu szybciej się ugotuje. Gdy bób przestygnie obieramy go ze skórek. Gotowe warzywa wrzucamy do wywaru warzywnego, dodajemy świeży koperek i wszystko razem mielimy blenderem na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i sokiem z cytryny.
Zdecydowanie najbardziej sycąca ze wszystkich zup tego zestawienia- gęsta i pożywna zupa krem z bobu i zielonej soczewicy. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bobu i soczewicy (użyłam urządzenia do gotowania na parze). Warto pamiętać o wcześniejszym namoczeniu soczewicy- dzięki temu szybciej się ugotuje. Gdy bób przestygnie obieramy go ze skórek. Gotowe warzywa wrzucamy do wywaru warzywnego, dodajemy świeży koperek i wszystko razem mielimy blenderem na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i sokiem z cytryny.
4. Groszek+ zielona fasolka szparagowa
Lekka, idealnie letnia i pyszna zupa z zielonym groszkiem i fasolką szparagową. Początkowo chciałam zrobić zupę krem, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam :) Do wywaru warzywnego ugotowanego z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych dodałam drobno pokrojone ziemniaki i fasolkę, gotowałam ok. 15 minut. Po tym czasie dodałam mrożony groszek zielony (groszek z puszki się nie nadaje!) i gotowałam kolejne 10 minut. Na końcu dodałam posiekaną natkę pietruszki, doprawiłam pieprzem ziołowym i solą. Dodałam również kostkę bulionową warzywną (taką z dobrym składem- bez utwardzaczy, wzmacniaczy smaków itp.) oraz odrobinę oleju roślinnego.
5. Brokuł+ kalafior
Delikatna i lekka zupa z brokuła i kalafiora. Cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju i dodałam do wywaru warzywnego. Następnie dorzuciłam cząstki brokuła i kalafiora (użyłam 1 główki brokuła i 1/2 główki kalafiora) i gotowałam ok. 15 minut. Po tym czasie zmieliłam wszystko blenderem i doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodałam naturalny jogurt sojowy. Krem wychodzi dość rzadki, jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, wystarczy dodać ziemniaki i zmielić je razem z pozostałymi warzywami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz