czwartek, 15 września 2016

Chleb cebulowy

Jedz Jak Lubisz
Pieczenie chleba wbrew pozorom nie wymaga dużo pracy- raczej cierpliwości :) Warto spróbować zmierzyć się z tym wyzwaniem, a domownicy na pewno docenią wysiłek włożony w ciepły, chrupiący bochenek. Nie ma nic lepszego niż śniadanie z domowym, świeżym chlebem.
Potrzebujesz:
-25 g drożdży,
-100 ml ciepłej wody (czyli takiej, która po włożeniu do niej palca nie parzy ani nie ziębi),
-1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka mąki pszennej,

-1 duża cebula,
-2-3 ząbki czosnku,
-250 g mąki,
-2 łyżki oleju (użyłam oleju z zarodków rzepaku o smaku masła),
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie: 
  1. Drożdże, wodę, cukier i mąkę umieść w pojemniku i dokładnie rozmieszaj. Odstaw na 15 minut- aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwile na patelni. Zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.
  3. Do dużej miski nasyp mąkę, sól i zioła. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, a cebula z czosnkiem przestygnie- dodaj wszystko do mąki i wyrabiaj przez ok. 10-15 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Ciasto wyrób ponownie (krótko) tak aby straciło swoją objętość i przełóż je do foremki- keksówki 11x25 cm. Powierzchnię ciasta wyrównaj dłonią aby dopasowało się do formy. Odstaw na 15 minut. 
  5. Włącz piekarnik na 220 stopni z opcją grzania góra- dół.
  6. Gdy ciasto w foremce urośnie- spryskaj je delikatnie wodą i posyp ulubionymi ziołami. 
  7. Pieczenie: 40 minut, temperatura 220 stopni.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/2d1KKBB

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template