Kto lubi ostre smaki, ten powinien przygotować sobie kilka takich słoiczków ostrych papryczek na zimę. Warto zrobić to teraz gdy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze. Papryczki chili sprawdzają się jako dodatek do pizzy, makaronów i sosów.
Potrzebujesz:
-1 kg ostrych papryczek,
-ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca,
zalewa:
-3 szklanki wody,
-1 łyżka soli, 3 łyżki cukru,
-3/4 szklanki octu.
Przygotowanie:
- Papryczki umyj, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w krążki. UWAGA! Wszystkie czynności przy papryczkach radzę wykonywać w rękawiczkach.
- Do słoiczków wrzuć po jednym zielu angielskim, liściu laurowym, ząbku czosnku oraz pół łyżeczki gorczycy. Dodanie tych składników nie tylko urozmaica smak weków, ale również chroni je przed bakteriami.
- Pokrojone papryczki umieść w słoiczkach (mi wyszły 4 słoiczki po 300 ml oraz 2 po 200 ml) i lekko dociśnij je ręką, tak, żeby ściśle do siebie przylegały.
- Do garnka nalej wodę, dodaj sól i cukier- doprowadź do wrzenia. Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Gotową zalewę przelej do słoiczków do pełna- zalewa musi przykryć papryczki. Nie zakręcaj słoików od razu- napełnionym słoikiem postukaj kilka razy o blat, żeby całe powietrze spomiędzy papryczek wydostało się na wierzch- uzupełnij poziom zalewy. Zakręć słoiki i odstaw je na kilka minut nakrętkami do dołu (prosty sposób na sprawdzenie czy nic nie przecieka).
- Pasteryzacja: słoiczki ustaw nakrętką do góry na blaszce do pieczenia i wstaw je do zimnego piekarnika. Uruchom grzanie- gdy piekarnik osiągnie temperaturę 110 stopni- odmierz 20 minut, a następnie go wyłącz i pozostaw słoiki do ostygnięcia. Papryczki są gotowe po 3-4 tygodniach od zawekowania.
0 komentarze :
Prześlij komentarz