czwartek, 22 września 2016

Marynowane chili

Jedz Jak Lubisz
Kto lubi ostre smaki, ten powinien przygotować sobie kilka takich słoiczków ostrych papryczek na zimę. Warto zrobić to teraz gdy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze. Papryczki chili sprawdzają się jako dodatek do pizzy, makaronów i sosów.
Potrzebujesz:
-1 kg ostrych papryczek,
-ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca,
zalewa:
-3 szklanki wody,
-1 łyżka soli, 3 łyżki cukru,
-3/4 szklanki octu.

Przygotowanie:
  1. Papryczki umyj, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w krążki. UWAGA! Wszystkie czynności przy papryczkach radzę wykonywać w rękawiczkach.
  2. Do słoiczków wrzuć po jednym zielu angielskim, liściu laurowym, ząbku czosnku oraz pół łyżeczki gorczycy. Dodanie tych składników nie tylko urozmaica smak weków, ale również chroni je przed bakteriami.
  3. Pokrojone papryczki umieść w słoiczkach (mi wyszły 4 słoiczki po 300 ml oraz 2 po 200 ml) i lekko dociśnij je ręką, tak, żeby ściśle do siebie przylegały.
  4. Do garnka nalej wodę, dodaj sól i cukier- doprowadź do wrzenia. Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Gotową zalewę przelej do słoiczków do pełna- zalewa musi przykryć papryczki. Nie zakręcaj słoików od razu- napełnionym słoikiem postukaj kilka razy o blat, żeby całe powietrze spomiędzy papryczek wydostało się na wierzch- uzupełnij poziom zalewy. Zakręć słoiki i odstaw je na kilka minut nakrętkami do dołu (prosty sposób na sprawdzenie czy nic nie przecieka).
  5. Pasteryzacja: słoiczki ustaw nakrętką do góry na blaszce do pieczenia i wstaw je do zimnego piekarnika. Uruchom grzanie- gdy piekarnik osiągnie temperaturę 110 stopni- odmierz 20 minut, a następnie go wyłącz i pozostaw słoiki do ostygnięcia. Papryczki są gotowe po 3-4 tygodniach od zawekowania.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template