poniedziałek, 19 września 2016

Sos z warzyw sezonowych

Jedz Jak Lubisz
Miał być domowy keczup- nie wyszedł .. ale za to powstał uniwersalny, pyszny sos pasujący zarówno do makaronów lub ryżu, warzyw jak i kanapek. W smaku przypomina keczup i ajwar. Zawekowałam kilka słoiczków (bo to idealny sposób na szybki obiad- a przecież warto ułatwiać sobie życie ;), a resztę zjadłam na obiad z makaronem i tofu z bazylią a la spaghetti.
Potrzebujesz:
-2-2,5 kg cukinii+ 1 łyżeczka soli,
-1 kg cebuli+ 3 łyżki oleju,
-3 małe jabłka,
-4 średnie papryki,
-2 papryczki chili (były średnio ostre- warto dopasować poziom ostrości do własnych upodobań),
-1 kg pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych,
-2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g,
-3 łyżki octu,
-3 łyżki cukru,

przyprawy: 
-3 goździki,
-3 liście laurowe,
-3 ziarna ziela angielskiego,
-1 łyżeczka gorczycy,
-3 ząbki czosnku,
-2 cm imbiru,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1/2 łyżeczki lubczyku,
-2 łyżeczki oregano,
-1 łyżeczka bazylii,
-1 łyżeczka majeranku,
-2 łyżeczki czosnku,
-1/2 łyżeczki papryki ostrej,
-1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
-sól.

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą, wymieszaj i odstaw na sitku na ok. 1 godzinę- cukinia ma puścić wodę.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w pół krążki, przełóż ją do dużego garnka z olejem. Dodaj goździki, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, czosnek i imbir. Smaż przez ok. 15 minut. 
  3. Jabłka pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka. Z garnka wyjmij goździki, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Paprykę ostrą i zwykłą wydrąż z pestek i pokrój na kawałki- dorzuć do garnka.
  5. Cukinię odciśnij rękoma z nadmiaru wody i również dodaj ją do garnka.
  6. Przecier pomidorowy, koncentrat i pomidory pokrojone w kawałki dodaj do garnka. Całość gotuj ok. 1 godziny.
  7. Zmiksuj warzywa blenderem na jednolity sos. Dodaj resztę przypraw, dosól do smaku.
  8. Zacznij podgrzewać garnek z sosem. Dodaj ocet i cukier. Gotuj kolejne 10 minut.
  9. Rozlej sos do słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw słoiczki nakrętką do dołu (dzięki temu upewnimy się czy nic nie przecieka).
  10. Pasteryzacja: ustaw słoiczki nakrętką do góry na blaszce do pieczenia. Wstaw do zimnego piekarnika, włącz go i nagrzej do 110 stopni- "piecz" ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki do całkowitego ostygnięcia.

Przepis inspirowany: http://bit.ly/2cWoxmyhttp://bit.ly/2chJVzP

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template