Tacos to przysmak kuchni meksykańskiej. Idealnie sprawdzają się na imprezach, ale pasują również na obiad (ilością widoczną na 1. zdjęciu najadły się do syta 2 osoby). W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników bo każdy może ją dostosować do swoich upodobań.
Od lewej: kukurydza i papryka, fasola, mielone tofu, sos z pomidorów, muszle do tacos, oliwki. |
Potrzebujesz:
-świeże pomidory + sos pomidorowy, chili, sól, pieprz,
-tofu naturalne + sos sojowy, olej roślinny, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, papryka ostra, kozieradka,
-cebula,
-muszle do tacos (można oczywiście wykonać je samodzielnie- ja próbowałam, ale nie wyszły mi tak kruche i cienkie jak te kupne),
-papryka,
-kukurydza,
-czerwona fasola (użyłam takiej ze słoika),
-oliwki.
Przygotowanie:
- Pomidory posiekaj na bardzo drobne kawałki, dodaj kilka łyżek sosu pomidorowego (zamiast sosu pomidorowego powinno być rozgniecione awokado- niestety nie udało mi się znaleźć dojrzałego), drobno posiekane chili, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Tofu rozkrusz w misce na drobne kawałki, dodaj sos sojowy, olej roślinny i przyprawy- do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na patelni aż tofu będzie dobrze podpieczone- w razie potrzeby dodaj więcej oleju.
- Cebulę pokrój i podsmaż delikatnie na patelni, a następnie dodaj ją do gotowego mielonego tofu.
- Paprykę pokrój w paseczki i wraz z pozostałymi warzywami umieść ją w miseczkach.
- Muszle do tacos napełniaj dowolnymi składnikami i jedz- raczej bez użycia sztućców :) można również przygotować całą partię tacos tuż przed podaniem i serwować już gotowe.
0 komentarze :
Prześlij komentarz