czwartek, 2 czerwca 2016

Bezy!

Jedz Jak Lubisz
BEZY BEZ JAJ, oczywiście :) Robiłam je z myślą "jeśli to się uda, to nie ma na świecie rzeczy niemożliwych".. no i stało się- bezy wyszły idealne, a na świecie nie ma rzeczy niemożliwych! :) Takie bezy są potrójnie genialne: 1. są pyszne, 2. nie zawierają produktów odzwierzęcych, 3. nic się nie marnuje- wykorzystujemy zalewę po ciecierzycy, która normalnie pewnie zostałaby wylana do zlewu.
Potrzebujesz:
-3/4 płynu (zalewy) po ciecierzycy ze słoika lub puszki- nie lubię puszkowanych produktów więc jak tylko w Biedronce pojawiła się ciecierzyca w szklanym słoiku, musiałam ją kupić :)
-3/4 szklanki drobnego cukru+ 1 opakowanie cukru waniliowego,
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  1. Zalewę z ciecierzycy ubijaj mikserem aż uzyska konsystencję ubitych na sztywno białek.
  2. Do ubitej zalewy dodawaj stopniowo mąkę i cukier (ja dodawałam po 1 łyżeczce) cały czas miksując. Cały proces może zająć ok. 15-20 minut, cukier musi się dobrze rozpuścić.
  3. Gotową masę wykładaj na papier do pieczenia za pomocą szprycy, rękawa do kremu lub łyżki. Kształt i wielkość- dowolne :) 
  4. Piecz (a właściwie: susz) w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni z funkcją termoobiegu. Długość suszenia zależy od wielkości bez.
  5. Po wysuszeniu odczekaj aż bezy wystygną- dopiero wtedy stają się kruche.

5 komentarze :

  1. trochę spóżniony ten post, aquafaba jest modna już jakiś rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. też nie przepadam za puszkami, mam wrażenie, że wszystko przesiąka tym metalowym smakiem, muszę poszukać tych w słoiku :) jak zrobiłam takie bezy, nikt nie zorientował się, że nie ma w nich jajek - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciecierzycę w słoiku z Biedronki- jest pyszna.
      U mnie też wszyscy zgodnie stwierdzili, że bezy są nie do rozróżnienia :)

      Usuń

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template