poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pasty, dipy, sosy, smarowidła

Jedz Jak Lubisz
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy, mogłabym je jeść na okrągło :) Poniższy zestaw to różnego rodzaju pasty, które pasują zarówno do kanapek, do obiadu, do potraw z grilla jak i jako dipy np. do nachos'ów.

1. Ajwar
Czyli bałkańska pasta z bakłażana i papryki, a u mnie również z dodatkiem pomidorów. Pierwszym krokiem jest upieczenie w piekarniku papryki, bakłażana, pomidorów i czosnku (co za zapach!), a następnie obranie ich ze skórki (po upieczeniu bakłażana i papryki warto przełożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika na 15-20 minut- ta czynność znacznie ułatwia ściąganie skórki). Jeśli pomidory były bardzo soczyste- należy odcisnąć z nich sok, żeby pasta nie była za rzadka. Kolejna czynność to już tylko zmiksowanie obranych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek i doprawienie ich octempapryką słodką i ostrąsolą i pieprzem

2. Pasta z białej fasoli
Odkrycie tego tygodnia! Pasta była tak pyszna, że zniknęła w całości zaraz po przygotowaniu. Nie spodziewałam się tak rewelacyjnych efektów po tak prostym składzie: biała fasolaolej roślinny (nie żałować!), musztardaczosneknatka pietruszkisólpieprz. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem (im dłuższy czas miksowania, tym pasta będzie bardziej gładka i jednolita) i gotowe! Ja zajadałam się tą pastą w połączeniu z sałatką z soczewicą oraz marynowanych, pieczonych marchewek :) 
Uwaga! Fasola musi być dobrze ugotowana: przede wszystkim konieczne jest porządne namoczenie- 10-12 godzin w zimnej wodzie. Fasolę (zależnie od gatunku) gotuje się ok. 1 godziny, ale czasem dłużej- trzeba próbować. Ja gotowałam fasolę bez soli, ale jeśli chcesz ją osolić to dopiero pod koniec gotowania (dzięki temu skórka będzie miękka).

3. Tapenada
Pasta wywodząca się z Prowansji w której skład wchodzą: czarne oliwki, kapary, oliwa z oliwek i czosnek. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Do tapenady można również dodać suszony tymianek- bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

4. Pasta z suszonych pomidorów
Takie proste, a takie pyszne! Suszone pomidorypieczony czosnekoliwa z oliwek i świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek)- to nie mogło się nie udać :) W przypadku pomidorów ze słoika (w oleju) wystarczy je tylko wyłowić ze słoika i zmiksować z resztą składników. Suszone pomidory w wersji "suchej" (bez zalewy) należy namoczyć w gorącej wodzie kilka minut, odcedzić, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. 

5. Hummus
Przysmak kuchni arabskiej, król past wszelakich! Kremowe połączenie ciecierzycy i pasty tahini (masła sezamowego)- pożywne, zdrowe i pyszne. Podstawowy przepis można znaleźć TUTAJ. Dla urozmaicenia smaku można doprawiać go na różne sposoby: papryką czerwoną, czarnuszką, tymiankiem, świeżą natką pietruszki lub kminem rzymskim.

Idealny jako lżejsza i mniej kaloryczna alternatywa dla zwykłego sera żółtego. Smakuje dobrze zarówno na ciepło (np. jako dodatek do pizzy) jak i na zimno (na kanapkach lub jako dip). Podstawę tego sosu stanowią ziemniaki, marchew i olej roślinny. Serowego smaku nadają płatki drożdżowe w połączeniu z innymi przyprawami: papryka czerwona wędzona, czosnek i sól. Dokładny przepis na sos znajduje się TUTAJ.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template