Kolejna próba stworzenia nadzienia idealnie naśladującego batonik Bounty- w końcu udana! Masa kokosowa jest delikatna, słodka, wilgotna i mocno kokosowa. Jest to szybki i łatwy sposób na cudowny deser przede wszystkim dla fanów kokosa :)
Potrzebujesz (na 15-20 małych czekoladek):
-1/2 szklanki wiórków kokosowych,
-1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
-ok. 1 łyżka białego cukru (lub innego słodu),
-2 łyżki śmietanki kokosowej (zastygnięta część mleka kokosowego z puszki),
-1 tabliczka gorzkiej czekolady,
-papilotki lub silikonowa forma do czekoladek (lub w wersji dla leniwych: zwykłe foremki do babeczek- mniej roboty :).
Przygotowanie:
- Do rondelka włóż wiórki, olej, cukier, śmietankę- podgrzewaj aż wszystko się rozpuści i połączy (max. 5 minut). Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (do garnka nalej trochę wody i zacznij ją podgrzewać, na garnku ustaw miskę z kostkami czekolady i czekaj aż się rozpuści).
- Roztopioną czekoladą wysmaruj foremki do czekoladek i od razu wstawaj je do lodówki. Po kilku minutach, gdy czekolada w foremkach zastygnie- napełnij je masą kokosową i zalej wierzch warstwą czekolady. Odstaw do lodówki na 15 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz