Chciałam zrobić klasyczny tofurnik, ale okazało się, że brakuje mi mleczka kokosowego więc.. musiałam improwizować. Z tej improwizacji wyszedł mi podwójnie karmelowy tofurnik: masa z tofu nabrała delikatnego posmaku karmelu dzięki dodatkowi cukru Dark Muscovado i masła orzechowego, a wierzch ciasta pokryty jest karmelem z daktyli. Z dodatkiem orzeszków ziemnych na wierzchu, ciasto spokojnie mogłoby być tofurnikową wariacją na temat Snickersa :)
Potrzebujesz:
spód:
-1 opakowanie ciasteczek owsianych (polecam ciasteczka z Lidla),
-1 łyżka oleju kokosowego,
-1 łyżka masła orzechowego,
masa:
-1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej+ ok. 1 szklanki mleka sojowego waniliowego,
-1 szklanka cukru trzcinowego DARK MUSCOVADO,
-3/4 szklanki mleka sojowego waniliowego,
-1 szklanka cukru trzcinowego DARK MUSCOVADO,
-3/4 szklanki mleka sojowego waniliowego,
-2 kostki tofu naturalnego (2x180 g),
-2 łyżki masła orzechowego,
-2 łyżki masła orzechowego,
-1/3 szklanki soku z cytryny+ skórka starta z 1 cytryny,
-1/4 szklanki oleju roślinnego,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-szczypta soli,
wierzch:
-1 szklanka suszonych daktyli+ woda do namoczenia,
-2 łyżki masła orzechowego,
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady+ 2 łyżki mleka sojowego+ 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ciasteczka, olej kokosowy i masło orzechowe zmiksuj w pojemniku blendera na lepką masę- przełóż ją na spód tortownicy (średnica ok. 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki.
- Ugotuj kaszę jaglaną: suchą kaszę przelej wrzątkiem (dzięki temu straci goryczkę), przełóż do garnka i zalej mlekiem. Gotuj ok. 15 minut od momentu zagotowania. Kaszę trzeba mieszać i sprawdzać czy nie brakuje jej mleka- jeśli tak to dolać. Odstaw do przestygnięcia.
- Do rondelka wsyp cukier MUSCOVADO i dodaj mleko. Zacznij podgrzewać cały czas mieszając- aż do rozpuszczenia się całego cukru. Odstaw do przestygnięcia.
- Do dużej miski wrzuć tofu, masło orzechowe, sok i skórkę z cytryny, olej roślinny, rozpuszczony w mleku cukier, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i sól. Całość miksuj blenderem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej (!) masy. Masę przełóż do tortownicy z wyłożonym spodem.
- Pieczenie: 15 minut, temperatura 180 stopni, a następnie 45 minut w temperaturze 120 stopni.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw je na 1 godzinę. Po tym czasie odlej wodę i dodaj masło orzechowe- zmiksuj blenderem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dodaj trochę wody. Rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Czekoladę z dodatkiem mleka i oleju rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto w fantazyjne wzory. Ja zrobiłam kilka większych kropek z czekolady na wierzchu ciasta i rozprowadziłam je wykałaczką.
- Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny (zbyt słabo schłodzone będzie trudne do pokrojenia).
Wygląda bosko! :-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! Polecam wypróbować przepis :)
UsuńPozdrawiam!
Tortownicę o jakiej średnicy użyłaś do tego przepisu?
UsuńTortownica o średnicy 21 cm :)
OdpowiedzUsuńGENIALNE WYSZLO MI OMG DZIEKUJE. <3
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :) podeślij zdjęcie na Facebook'u :)
Usuń