Co zrobić z tofu, pomidorów i szpinaku? Ja proponuję makaron cannelloni nadziewany tofu (które wciela się w rolę mięsa) z sosem pomidorowym i szpinakiem. Tylko to mielone tofu smakuje aż za bardzo jak mięso mielone.. ale zapewne dla większości osób będzie to zaleta, a nie wada ;)
-2x180 g tofu (ja użyłam naturalnego i z chilli)- 7 zł,
-3 ząbki czosnku,
-przyprawy: 2-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki płatków drożdżowych, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki kozieradki,
-olej do smażenia (nie żałować, to ma być prawdziwe "mielone"! :),
-1 duża marchewka,
-2 średnie cebule.
Sposób przygotowania:
- Tofu rozdrobnij w dłoniach i wrzuć do miski. Dodaj wszystkie przyprawy (sos sojowy dodawaj stopniowo- jest dość słony) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Tak przygotowane tofu podsmaż na sporej ilości oleju- możesz o nim "zapomnieć", żeby porządnie się przysmażyło.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wysyp podsmażone tofu. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni z funkcją opiekania od góry ok. 10 minut.
- W tym czasie obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w półplasterki. Warzywa podsmaż krótko na patelni.
- Upieczone tofu wymieszaj w misce z marchewką i cebulą. Odstaw do przestygnięcia.
-ok. 70 g suszonych pomidorów- 3 zł,
-ok. 700 ml przecieru z pomidorów,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-1 łyżeczka oleju kokosowego (bezzapachowego),
-1 cebula,
-1 łyżeczka oleju kokosowego (bezzapachowego),
-1 cebula,
-3 ząbki czosnku,
-olej do smażenia,
-olej do smażenia,
-300 g szpinaku baby- 5 zł,
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
-sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory drobno posiekaj.
- Do rondelka wlej przecier i dodaj suszone pomidory. Przypraw słodką papryką oraz dodaj olej kokosowy. Podgrzewaj aż do zagotowania, a następnie odstaw z ognia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż krótko na patelni na oleju.
- Szpinak dokładnie umyj, a następnie dodaj go do cebuli i czosnku. Podsmażaj pod przykryciem aż do zredukowania ilości szpinaku. Woda powinna zostać na patelni, a nie odparować. Dopraw solą do smaku.
- Odlej 2 łyżki wody z patelni i rozmieszaj w niej mąkę, a następnie ponownie wlej na patelnie. Dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.
I ostatnie kroki:
-13 rurek makaronu cannelloni- 2 zł,
- naczynie żaroodporne.
- Każdą rurkę napełnij mielonym tofu i układaj w naczyniu żaroodpornym.
- Kiedy już wszystkie rurki będą gotowe, wyłóż na nie szpinak. Kawałki szpinaku rozłóż równomiernie na całej powierzchni, powciskaj go między makaron.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy tak, żeby zakrywał wszystkie rurki.
- Całość piecz w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz