Okazuje się, że kotlety sojowe nie muszą być nudną ostatecznością- trzeba tylko mieć na nie pomysł. Odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna mogą zdziałać cuda! Ze smakiem zjedliśmy na obiad kotlety sojowe à la kaczka z jabłkami z dodatkiem kaszy gryczanej i buraczkami, a z pozostałą częścią zrobiliśmy kanapki na kolację :)
Potrzebujesz:
-ok. 20 kotletów sojowych+woda do obgotowania+ząbek czosnku+cebula,
-5-7 łyżek sosu sojowego,
-1 łyżka syropu z agawy,
-1 łyżeczka karobu (mąki chleba świętojańskiego),
-przyprawy: 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej, 1 łyżeczka czosnku, sól, pieprz,
-olej do smażenia,
-2 duże jabłka,
-garść suszonych śliwek,
-1 cebula,
-ok. 1 łyżka oleju,
-1 czubata łyżeczka majeranku,
-1 łyżeczka cukru,
-sól.
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe z ząbkiem czosnku i cebulą zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut. Odcedź kotlety i odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj zalewę: w misce dokładnie rozmieszaj sos sojowy, syrop z agawy, karob oraz wszystkie przyprawy.
- Przestudzone kotlety sojowe odciśnij z nadmiaru wody i porwij na małe kawałki wzdłuż włókien. Przełóż je do miski z zalewą i dokładnie wymieszaj, tak żeby każdy kawałek był równomiernie nasączony zalewą.
- Na patelni rozgrzej olej (nie żałuj! kotlety sojowe nie mają w sobie żadnego tłuszczu więc trzeba im go dodać :) i podsmaż przez ok. 5 minut przygotowane kotlety.
- Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na paseczki- przełóż je do miski razem ze śliwkami i pokrojoną w pół krążki cebulą. Do warzyw dodaj olej, majeranek, cukier i trochę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Na blaszce do pieczenia rozłóż jabłka oraz kotlety sojowe. Opiekaj ok. 20-30 minut.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/2fmvUCH
0 komentarze :
Prześlij komentarz