Tofu to ser sojowy, który zawiera bardzo dużo białka roślinnego. Smak tego sera jest całkowicie neutralny, a więc można używać go zarówno na słodko jak i wytrawnie. Jeśli ktoś próbował tylko "surowego" tofu i twierdzi, że go nie lubi to tak jakby na podstawie smaku suchej mąki uznał, że na pewno nie polubi chleba :) Ser tofu należy traktować raczej jako nośnik smaku (gąbkę, która wchłonie każdy smak) niż gotowy produkt.
Dzisiaj coś dla osób lubiących intensywne smaki. Poniższy przepis to idealny pomysł na grilla lub też na codzienny obiad. Bardzo prosty w przygotowaniu, jedyne o czym trzeba pamiętać to odpowiedni czas namaczania tofu w marynacie (żeby zdążyło nasiąknąć).
Potrzebujesz:
-3 łyżki oleju,
-2 łyżki sosu sojowego,
-2 łyżki syropu klonowego,
-1 łyżka ostrej musztardy,
-1 kostka tofu naturalnego (180 g),
-1/2 cebuli,
-olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marynata: olej, sos, sojowy, syrop klonowy i musztardę wymieszaj w pojemniku na jednolitą masę.
- Tofu przekrój na pół, tak żeby powstały dwa prostokątne plastry.
- Włóż tofu do marynaty, tak żeby było w jak największej części przykryte.
- Cebule pokrój w dowolne kawałki i dorzuć do pojemnika.
- Odstaw na noc do lodówki.
- Wyjmij tofu i cebulę z marynaty i umaż je na rozgrzanej patelni lub na grillu.
- Gotowe tofu polej pozostałą marynatą.
Dodatki:
-papryka podduszona na patelni,
-domowe frytki.
-papryka podduszona na patelni,
-domowe frytki.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1rvnBKU
0 komentarze :
Prześlij komentarz