poniedziałek, 24 października 2016

Pizza inaczej- Calzone

Jedz Jak Lubisz
Włoskie Calzone to pizza zawijana podobnie jak pierogi. Innymi słowy.. podwójny sos, podwójny farsz i podwójne cieniutkie ciasto- brzmi cudownie! Zwykła pizza jest wspaniała, ale taka "podwójna pizza" to prawdziwe marzenie! :)
Potrzebujesz: 
ciasto:
-rozczyn: 150 ml ciepłej wody+ łyżeczka cukru i mąki+ 13 g świeżych drożdży,
-250 g mąki pszennej,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki soli,

farsz:
-plasterki tofu naturalnego nasączone sosem sojowym i doprawione przyprawą Harrisa (chili, papryka, czosnek, kminek),
-sos pomidorowy (przecier pomidorowy+ keczup+ przyprawa: suszone pomidory, chili, oregano),
-sos serowy (1 duży ziemniak, 1 marchew, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz),
-świeże, pokrojone warzywa: papryka, cebula, brokuł, pieczarki.
Przygotowanie:
  1. Wodę, cukier, mąkę i drożdże rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
  2. W dużej misce przygotuj mąkę z solą oraz oliwą i rozczynem drożdżowym. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Ostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Tofu pokrój w cieniutkie plasterki, włóż do pojemnika, polej sosem sojowym (możesz dodać trochę wody, żeby każdy kawałek się nasączył) i posyp przyprawami.
  4. Sos pomidorowy: zmieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  5. Sos serowy: w jednym garnku ugotuj ziemniak i marchewkę- gdy będą miękkie odlej wodę i jeszcze gorące zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami na jednolitą, ciągnącą się masę.
  6. Warzywa pokrój na małe kawałki.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie aby straciło objętość i podziel je na 2 w miarę równe części.
  8. Rozwałkuj pierwszy kawałek na okrągły placek i przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałóż na niego składniki (sos pomidorowy, warzywa, tofu, sos serowy) pozostawiając ok. 1 cm pustego brzegu.
  9. Rozwałkuj drugi placek na podobną do pierwszego wielkość i przykryj nim przygotowany spód z farszem, sklej brzegi.
  10. Pieczenie: ok. 15 minut, temperatura 220 stopni- bez termoobiegu.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template