Kolejny pasztet, który zachwyca smakiem. Powinien zasmakować każdemu, kto lubi eksperymentować z warzywnymi pieczeniami. Łatwo się kroi i idealnie nadaje się do kanapek lub jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionych warzyw. Przygotowanie pasztetu nie jest szczególnie wymagające, trzeba jedynie pamiętać o namoczeniu ciecierzycy i fasoli dzień wcześniej.
Potrzebujesz:
-100 g ciecierzycy-1 zł,
-100 g białej fasoli- 1 zł,
-1/4 selera,
-1 laska selera naciowego,
-2 średnie cebule,
-2 ząbki czosnku,
-przyprawy do smażenia: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka gorczycy, 1/2 łyżeczki kolendry,
-1 jabłko,
-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
-1/2 szklanki oleju,
-przyprawy: 1-2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz, sól,
-garść nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę i fasolę namocz i ugotuj.
- Seler, seler naciowy, cebule i czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na patelni. Po 5 minutach dodaj musztardę, czosnek niedźwiedzi, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz gorczycę i kolendrę rozdrobnione w moździerzu. Podsmażaj 10 minut.
- Z patelni wyjmij ziarna jałowca, liście laurowe i ziele angielskie.
- Do miski wsyp ugotowaną ciecierzycę i fasolę, podsmażone warzywa oraz jabłko starte na tarce. Dodaj olej, siemię lniane i resztę przypraw. Miksuj blenderem aż masa będzie jednolita i gładka. Dopraw solą i pieprzem.
- Małą formę (24x11 cm) do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyłożone papierem dno formy wysyp nasionami słonecznika.
- Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu pozostaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij całość tak aby słonecznik był na górze.
Powyższy pomysł to bardzo tani i bardzo smaczny sposób na dodatek do kanapek. Wydasz na niego w granicach 5 zł.
No mi po takiej ilości oleju pasztet plywa :(
OdpowiedzUsuń