Długo nie mogłam się zebrać, żeby zrobić to ciasto w wersji roślinnej.. w końcu się udało i to z bardzo dobrymi efektami! Pyszne, wilgotne ciasto mocno marchewkowe z dodatkiem słodkiego i lekko kwaśnego serka z nerkowców to połączenie idealne- zadowoli każdego łasucha :)
Potrzebujesz:
-3 łyżki
zmielonego siemienia lnianego+ 3/4 szklanki ciepłej wody,
-300 g
mąki,
-przyprawy:
1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-0,5
łyżeczki soli,
-1,5
łyżeczki sody,
-225 ml
oleju,
-250 g
cukru+ cukier waniliowy,
-1 łyżka
octu,
-300 g
marchewki startej na tarce o dużych oczkach,
-60 g
orzechów włoskich drobno posiekanych,
krem:
-160 g
nerkowców +sok z 1/2 cytryny+ woda,
-ok. 1/2
szklanki mleka sojowego waniliowego,
-4 łyżki
syropu z agawy/ syropu klonowego,
-4-5
łyżek soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
- W dużej misce połącz mąkę, przyprawy i sodę.
- W osobnym pojemniku zmiksuj olej, cukier i napęczniałe siemię lniane. Miksowanie powinno trwać ok. 5 min na najwyższych obrotach. Na samym końcu dodaj 1 łyżkę octu i krótko wymieszaj.
- Do miski z sypkimi produktami przełóż przygotowaną "mokrą" masę i wymieszaj mikserem do połączenia składników- im krócej tym lepiej.
- Do masy wsyp marchewkę i orzechy- wymieszaj łyżką. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj wierzch i postukaj kilka razy tortownicą o blat.
- Pieczenie: 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- Krem: nerkowce namocz przez noc w wodzie z sokiem z cytryny. Następnego dnia odcedź orzechy i zmiksuj je z pozostałymi składnikami na gładki krem.
- Zimne ciasto posmaruj kremem i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Przepis inspirowany: Ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców
0 komentarze :
Prześlij komentarz